Туристическият бранш иска здравни сертификати за всеки клиент

0
Искат парите за туризъм от бюджета да отидат за стимулиране на ваксинацията
Искат парите за туризъм от бюджета да отидат за стимулиране на ваксинацията Снимка: МТ

Искат парите за туризъм от бюджета да отидат за стимулиране на ваксинацията

Стимули за хората, които се ваксинират, и въвеждане на здравни сертификати за посещения на хотели и заведения срещу работа без ограничения.

Това са обсъдили представители на туристическия бранш с премиера Стефан Янев и неговия икономически екип, предава вестник Сега.

"Предложихме Министерството на финансите да намери форма, в която чрез средствата, заложени в актуализацията на бюджета, да бъде стимулиран ваксинационния процес в страната", заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова след срещата. „В противен случай тези средства, разпределени на големия брой фирми в туризма, биха били пренебрежително малки, освен това трябва да бъдат администрирани и в крайна сметка резултатът от тях ще бъде нулев“, посочи Карастоянова.

За масирана ваксинационна кампания се обяви и служебният министър на туризма Стела Балтова. "Ако това не се случи, България няма да успее да се нареди сред т.нар. "зелени дестинации" по отношение на коронавируса и ще има сериозен проблем с притока на чуждестранни туристи", заяви Балтова след срещата.

Браншовите организации са настояли правителството да одобри документите, с които посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти да удостоверяват здравния си статус. 

След 10 дни предстои нова среща на бранша с ресорните министри, на която ще бъдат представени взетите решения. Според бранша с тестове за здравен статус трябва да се влиза не само в хотели и ресторанти, но и в търговски обекти, телекоми, банки, които са не по-малко рискови.

От Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще продължат да работят в протестен режим, без да се съобразяват с наложените ограничения. А междувременно ще депозират в правителството предложения за дейността си на база добрите европейски практики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари