Цветозар Томов: Ако не се договорим със "Сиела Норма", ще правим избори с наличните машини

0
В петък стана ясно, че фирмата отказва да достави нови 1500 машини, заради недостиг в бюджета
В петък стана ясно, че фирмата отказва да достави нови 1500 машини, заради недостиг в бюджета Снимка: БГНЕС

Ако не се стигне до договор с доставчика “Сиела Норма”, ще направим избори на 11 юли само с наличните машини

Това заяви в неделя говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. В петък стана ясно, че фирмата отказва да достави нови 1500 машини, защото бюджетът за целта, определен от ЦИК, е едва 6.5 млн. лв., а според разчетите на дружеството са необходими 15 млн. лв., пише Mediapool

Недостига втора машина за най-натоварените секции

Ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9 600. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции, каза още Цветозар Томов. Фирмата-доставчик “Сиела Норма“ трябваше да осигури още 1 500 устройства за предсрочния вот, след като машинното гласуване стана задължително в секциите с над 300 избиратели, но поиска двойно повече пари от първоначално обявения от ЦИК бюджет.

“Има решение на ЦИК, което е обявено публично. В него има максимална цена. Това е становището, преговори над максималната цена не се водят“, каза още Цветозар Томов.

Той призова медиите да не се развива апокалиптичен сценарий, при който изборите се провалят заради 1500 машини.

Сиела Норма: Имаме подозрения, че ЦИК не е правила пазарно проучване

Имам подозрение, че не са правени пазарни проучвания и консултации при определянето на бюджета за допълнителните машини за гласуване, коментира в неделя пред bTV изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров в отговор на въпроса извива ли ръцете на ЦИК с цената на машините за вота на 11 юли.

Сиела Норма” е фирмата, която достави 9600 машини за редовните парламентарни избори на 4 април тази година. Сега от нея се очакваше да осигури още 1500 устройства за предсрочния вот на 11 юли, на който машинното гласуване е задължително в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина.

“От един месец ЦИК работи и не е напреднал много. Ние много пъти сме ги подсещали, че е хубаво да стартират процедурата и ако ние не можем да я изпълним, някой друг да я изпълни. В резултат на това изстискване на времето и свиване на сроковете става така, че май никой друг освен нас не може да го

направи и причината за това е само ЦИК, коментира още Тодоров.

Според изпълнителния директор на фирмата с предложения бюджет от 6.5 млн. лв. те могат да осигурят само гласуване само с наличните вече 9600 устройства, които бяха използвани и на вота на 4 април. За тях все още не са получили дължимите пари. Тодоров уточни, че процедурата за машините за изборите все още официално не е открита.

Машините за секциите в чужбина с дипломатическо карго

В секциите в чужбина машините ще бъдат доставена с дипломатическо карго, а ангажиментът за това ще бъде на МВнР, стана още ясно от думите на Томов. Самата доставка ще бъде под охрана.

“В момента не съм в състояние да отговоря на въпроса как ще се организира охраната на тези устройства в нощта преди изборите. Предстои да го обсъждаме”, коментира още говорителят на ЦИК. Машините ще пристигнат пломбирани като гаранция срещу евентуална чужда намеса.

Минута отне машинно гласуване в София

Цветозар Томов в неделя присъства на едно трите експериментални гласувания в столицата, на което избиратели имаха възможност да се запознаят с машините.

Средно около минута отне машинното гласуване в столичния район “Триадица”

“Протече доста сходно с предишните експерименти. Сбъднаха се очакванията ни, че ще успеят да гласуват близо 100 души за тези 3 часа, в които го проведохме. Не бих могъл коментирам резултатите от него, защото те тепърва трябва да бъдат обработени. Очаквах все пак, че ще се окаже, че в големия град времето, необходимо на хората да гласуват на машина, ще бъде по-малко от това в предишните тестове извън София. Това ще мога да потвърдя най-рано утре, когато разгледаме данните“, коментира пред БГНЕС Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Той добави, че около 10 на 100 от хората се затрудняват при работата с техническите устройства. В някои случаи се налага те да бъдат подпомагани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари