ЦИК с инструкции за гласуването

0

В 7 часа у нас започна изборният ден за предсрочните парламентарни избори за представители в 44-то Народно събрание.

12 294 са избирателните секции в страната.

От ЦИК са предупредили районните и секционните избирателни комисии за преминаването към лятното часово време, за да може изборният ден да започне навреме, увери говорителят Камелия Нейкова:

"Предвид преминаването към лятно часово време трябва да внимават, за да не се пропусне началото на изборния ден. Тази промяна не е за първи път, имахме такава ситуация с местните избори през 2015-а година".

Нейкова припомни как се гласува:

"Секционната избирателна комисия откъсва от кочана с бюлетини пред избирателя една бюлетина и я сгъва по препоръчания от ЦИК начин, поставя на гърба на бюлетината един печат и я подава на избирателя. С бюлетината той влиза в кабината за гласуване, където със знак „Х“ или „V“ отбелязва своя глас в едно от квадратчетата в лявата част на бюлетината за предпочетена от него партия, коалиция, или независим кандидат".

Избирателят предварително трябва да се е информирал за номера на предпочитания от него кандидат в листата, за да отбележи преференцията, ако желае:

"Но има примерно няколко зачертани кръгчета – този глас също е действителен, но той ще се преброи само за кандидатската листа, а не и за кандидатите, за които е отбелязана преференция".

Изборният ден може да бъде удължен най-много с един час – до 21.00 часа.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари