ЦИК: Няма данни за тежки нарушения на вота в София

0
Организацията на местните избори бе на ниво, смята говорителят на комисията Александър Андреев
Организацията на местните избори бе на ниво, смята говорителят на комисията Александър Андреев Снимка: БГНЕС

"Нямам информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес в София или да са незаконосъобразни", заяви Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Коментарът му пред Би Ти Ви е по повод внесеното искане на неуспелия кандидат Мая Манолова за касиране на изборите в столицата, както на левицата на резултата на избора на няколко районни кметове в София.

"Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София", уточни Андреев. Той каза, че в ЦИК нямат представа какви документи е представила тя, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

Според говорителя на ЦИК разминаванията на данните в някои от изборните протоколи са заради това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол, числата не са били правилно записани. Той поясни, че там, където има поправки в протокола, той би следвало да бъде подписан от членовете на Секционната избирателна комисия.

Андреев смята, че ако резултатът от действителните бюлетини бъде обобщен, то процентът недействителни гласове не е толкова висок. Според Андреев има проблем с преференциите, тъй като или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Той обясни, че ако членовете на ЦИК бъдат поканени от президента на разговор за изборите и изборния кодекс, те ще се отзоват. Андреев обобщи, че организацията на местните избори е била на ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари