Цигуларчето "стърже" на сухо в най-големите жеги

6

Фонтанът пресъхна в летните жеги, оставяйки непонятна за туристите гледка насред центъра на Русе

Фонтаните на Русе винаги са привличали вниманието с красотата и прохладата в летните горещини. Десетилетия наред жителите и гостите на града с възторг наблюдават игрите на водата и слънцето, фотографират се край тях или просто отмарят от напрегнатото ежедневие.

При реконструкцията на централната градска част на площад „Хан Кубрат“ беше изграден нов фонтан, изобразяващ улично цигуларче. Нощем водните струи бяха особено магични и десетки русенци ги наблюдаваха с възхищение. Но… приказката свършва дотук, защото реалността рязко погрозня през последните дни. Фонтанът не работи. Пресъхна в летните жеги, оставяйки непонятна за туристите гледка насред центъра.

Вероятно причината да не работи съоръжението е тривиална, но това съвсем не засяга гостите и жителите на Русе. Защото ние редовно плащаме своите данъци и искаме срещу нашата коректност, да има насрещно действие. Като има проблем, чиновниците от общинската администрация да вземат мерки за неговото отстраняване, а не да чакат гневните реакции на хората в общественото пространство.

Проблеми се решават с действия. Реални, бързи и адекватни. Останалото е популизъм. И да припомним, че фонтаните са възникнали като произведение на изкуството още преди векове. Историята не пази името на първият техен създател, но е запомнено, че били считани за едно от чудесата на света.

Ние днес в 21 век имаме изградени фонтани, но те стоят пресъхнали, досущ като чувството ни за гражданска съвест и общество. Свикнали нищо да не ни прави впечатление и от нищо да не се трогваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари