Централната банка на Турция продължава да гори валутни резерви, за да "спаси" лирата

1
Общите резерви са се свили до еквивалента на 95,3 млрд. долара в края на февруари
Общите резерви са се свили до еквивалента на 95,3 млрд. долара в края на февруари Снимка: Агенция Митници / архив

Общите резерви на Централната банка на Турция са се свили до еквивалента на 95,3 млрд. долара в края на февруари, сочи последната статистика на самата институция.

Така тя продължава да гори запасите си, след като започна 2020 г. със 106,2 млрд. долара, пише Money.bg.

В сравнение с януари, те спадат с 0,4%. От началото на миналата година досега резервите в конвертируема чуждестранна валута са се свили с общо 35% - от 81,1 млрд. долара до 53 млрд. долара.

Графика: Резерви на Турската централна банка (синьо - злато; черно - валута; зелена крива - общо)

Снимка 524973

Източник: Турска централна банка

Относително позитивната динамика е, че резервите в конвертируема чуждестранна валута успяха да се покачат леко - с 2,1% спрямо януари, достигайки 53 млрд. долара. От друга страна резервите в злато се понижават с 3,4%, достигайки 40,7 млрд. долара. Причината за това е относителното поевтиняване на благородния метал.

Все пак лекото нарастване на резервите в чуждестранна валута в абсолютна стойност не трябва да внася голям оптимизъм, тъй като тенденцията като цяло е на горене на валутните резерви. Само през декември миналата година те се свиха с 5 млрд. долара, а това по всяка вероятност ще продължи да се наблюдава, тъй като финансовата институция е изправена пред продължаващо обезценяване на лирата.

Причината за подобни очаквания са индикациите от страна на управляващите за ново понижаване на основния лихвен процент, след като предишният гуверньор на Турската централна банка Начъ Агбал беше отстранен, тъй като го повиши до 19% в хода на изключително кратката си кариера на поста.

Неговият наследник Сахап Кавчиоглу е привърженик на идея, изповядвана и от Ердоган, според която високите лихвени проценти са причината за покачването на индекса на потребителските цени в страната. Все пак от институцията оповестиха, че политиките в тази сфера няма да преминават през резки промени, но като цяло е ясно, че курсът на лихвата в южната ни съседка отново ще е надолу.

Причината е, че след тази рокада турската лира се срина с 15% само в хода на един уикенд, когато пазарите осъмнаха с новината миналия понеделник.

Агбал обаче не беше единственият представител на централната банка, който се раздели с поста си. По-рано тази сутрин Ердоган уволни и заместник-директора на банката Мурат Четинкая - бивш банкер и част от управлението на Истанбулската фондова борса, - който заемаше позицията от 2019 г. На негово място идва Мустафа Дюран, който беше генерален мениджър и част от борда на директорите на Morgan Stanley в Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари