Цените на жилищата в Русе са скочили с 26% за три години

0
Старите жилища са поскъпнали повече, отколкото новите
Старите жилища са поскъпнали повече, отколкото новите Снимка: Dunavmost

26,15% са скочили цените на жилищата за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт.

Напълно очаквано, най-голямо е поскъпването в София. Цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с 35,25% спрямо 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,47% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове.

Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е почти с едни и същи темпове – съответно с 26%, 27% и 28%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси.

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 18,23% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.

От 6-те най-големи града най-бавно е повишението на цените на жилищата в Бургас, отбелязва "Труд".

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Любопитно е обаче да се види как се движат цените на жилищата в старите сгради и новото строителство. За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 28,24%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 22,3%.

Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе.

В Пловдив и Стара Загора ситуацията е различна като новите апартаменти поскъпват по-бързо.

Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови апартаменти има в София, сочат данните на НСИ. За период от 3 години старото строителство в столицата е поскъпнало с 40,3%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 24,3%.

Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

В Русе разликата в поскъпването на стари и нови жилища също е значителна. При старите апартаменти цените са нараснали с 28,1% за три години, а при новите – с 18,1%.

Оказва се, че при новото строителство в Пловдив и Стара Загора повишението на цените е по-голямо отколкото в София.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари