Цените на нощувките скочиха с над 30 лева

1
Хотели смятат нови цени, сметките им за електричество тройни
Хотели смятат нови цени, сметките им за електричество тройни

Хотели смятат нови цени, сметките им за електричество тройни

Хотелиерите трескаво пресмятат нови, по-високи цени на нощувките заради драстичното поскъпване на тока, а някои вече вдигнаха цените с 30 до 45 лева, съобщава „Телеграф“, цитиран от агенция Монитор.

Някои все още изчакват, тъй като разчитат на помощ от държавата и не искат да натоварват потребителите. Други обаче вече вдигнаха цените, изнемогващи заради умножените по три разходи за електричество. Средното поскъпване за зимния сезон ще бъде с 15%, прогнозира шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

В Пловдивско средно с 30 до 45 лева е поскъпнала нощувката в двузвездните хотели както заради високите сметки за ток, така и заради отлива на туристи заради COVID-19.

Ако допреди пандемията нощувката в двойна стая е струвала около 65 лева, то вече същите условия се търгуват в популярен сайт за резервации на цени от 105 до 125 лева. Според собственици на малки хотели поскъпването се налагало заради по-високата цена на тока, по-голямата инфлация и липсата на туристи месеци наред по време на пандемията.

Банско

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Малин Бистрин коментира пред „Телеграф“, че освен тока, който е три пъти по-скъп, с по-високи цени са и всички основни продукти. Олиото например допреди година било по 1,30 лева, сега гони 3 лв.„Много сме внимателни обаче. Трябва да намерим онзи баланс, при който и туристът да остане удовлетворен, но и нашият бизнес да върви“, коментира той. На този етап хотелиерите в Банско все още изчакват как ще се развие ситуацията и около края на октомври до средата на ноември ще си направят калкулациите. Специално при мен разходите ми за ток са над два пъти и половина по-високи, в момента работим на минимум печалба, каза Бистрин и добави: „Трябва внимателно да повишим цените“.

Българи

Записвания и запитвания за Банско вече има, но те са на база старите цени. Новите записвания ще дойдат, когато цените вече са нагоре. Курортният град и тази зима ще разчита основно на българските туристи, а от чуждите - на тези от балканските страни, по-специално на гостите от Турция и Румъния. Бистрин сподели, че заради влизане в червената COVID зона съвсем наскоро анулирали почивките си у нас цял автобус ай ти специалисти от Великобритания и Ирландия, които искали да пренесат в Пирин хоум офиса си за седмица. Към момента цените от еднозвездните до 4-звездните хотели в курорта се движат от 28 до 155 лв. на човек за еднодневна почивка. В цената освен нощувката влизат и всички екстри - ползване на вътрешен отопляем басейн, на парна баня, финландска сауна, фитнес. Хотелите разполагат с детски кът, охраняем паркинг и интернет.

Съоръжения

Иван Обрейков, мениджър директор на концесионера на ски зоната „Юлен“, също каза, че засега цените са старите, но в тази променяща се ситуация за началото на сезона вероятно ще има корекция в стойностите за ползване на съоръженията. „Нека да изчакаме още малко докъде ще стигнат нещата и през ноември ще решим как и с колко да увеличим цените на нашите услуги“, потвърди Обрейков.

Цените на нощувките в по-известните хотели в Русе засега не са променени. Хотелиери обаче споделиха, че е възможно още през следващия месец цените да се повишат. Двойна стая в един от най-посещаваните хотели в центъра на Русе струва 120 лева със закуска, а единичната е 75 лева, като цените са такива от години.

Морето

Много от хотелите по морето, които все още са отворени, предлагат вече продуктите си на завишени цени против общоприетата практика на традиционните есенни намаления. Увеличението на цените на услугите е заради поскъпването на тока и горивата, което води след себе си скок в издръжката и храните, обясняват хотелиери. Увеличението е средно с 10-15 до 20%. Цените за тези, които искат да работят и не затварят след лeтния сезон, няма как да спадат. Изключително заниженият брой на късните туристи след активния летен сезон дава основание на по-предпазливите да хлопнат кепенците и да изчакат развоя на събитията до следващото лято. Тези, които ще работят, са длъжни да вдигат цените, за да оцелеят в кризата, коментират в бранша.

СПА туризмът се надява на помощи от държавата

Ние сме членове на Асоциацията на индустриалния капитал и изчакваме решение на правителството дали ще подпомогне хотелите, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова. Разчитаме да получим подкрепа от 70 лева на мегават, не желаем да вдигаме цените, защото основните ни клиенти са българи и искаме да ги запазим, обясни тя. По думите ѝ въпросът с подпомагането ще се разглежда от Тристранката. Тя също обясни, че разходите на СПА хотелите за ток са вече поне два пъти по-високи. Браншът предлага също така планираните 60 милиона лева помощ да отидат за стимулиране на ваксинирането, като хората над 60 години да получат ваучери за почивка, ако се имунизират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари