Цените на храните в Германия ще продължат да поскъпват

0
В други европейски страни хранителните продукти и алкохолът са по-скъпи
В други европейски страни хранителните продукти и алкохолът са по-скъпи Снимка: iStock

Какви са цените другаде в Европа?

Потребителите в Германия трябва да се подготвят за допълнително увеличение на цените на храните. В някои други европейски страни обаче е още по-скъпо. Особено големи са разликите в цените на месото и алкохола.

Потребителите в Германия трябва да се подготвят за допълнително поскъпване на храните. Според проучване на института Ifo, почти всички търговци планират да повишат цените. Но това далеч не е всичко. Очаквания за по-високи цени има и в останалите сектори от търговията на дребно. "Това означава, че засега темповете на инфлация вероятно ще останат високи", обяснява ръководителят на икономическите изследвания на Ifo Тимо Волмершаузер, цитиран от Дойче Веле.

Как е в другите страни?

Въпреки повишените в Германия цени, в много други европейски страни хранителните продукти и алкохолът са по-скъпи. Особено в тези, в които германците обикновено обичат да почиват. "Сред всички проучени европейски ваканционни дестинации ценовото равнище е най-високо в Швейцария - средно с 54% по-високо от това в Германия", съобщава Федералната статистическа служба. Използваните данни са от месец април.

В северноевропейските страни Норвегия (+42%) и Исландия (+40%) храната също е значително по-скъпа. В съседна Франция нивото ѝ е сравнимо (+1%), както и в Австрия (+2%). Храната е особено евтина в Полша и Унгария. В Полша тя е с 30% по-изгодна, отколкото в Германия. А в Унгария - с 17%.

Особено големи са разликите при цената на месото. В Швейцария месото е два пъти по-скъпо, отколкото в Германия. В Норвегия - с една четвърт по-скъпо, а в Люксембург - със 17%. Във Франция (+4%) и Австрия (+1%) месните продукти са само малко по-скъпи.

За сметка на това пък в любимата на много германци ваканционна дестинация Гърция месото е с 20% по-евтино. В Испания (-24%) и Португалия (-23%) също се плаща по-малко, отколкото в Германия. Още по-евтино месото е в Хърватия (-30%).

Алкохолът в Германия е сравнително евтин

Най-високо на ценовата стълбица за плодовете и зеленчуците е Норвегия - там те са с 34 процента по-скъпи, отколкото в Германия. В Полша тези храни са с една трета по-евтини (-33%). Алкохолът също е по-скъп в повечето страни, в които германците предпочитат да почиват. Единствените изключения от това правят Австрия (-2%) и Унгария (-5%). В Северна Европа е най-скъпо. В Исландия алкохолът е много по-скъпо - с цели 257%, а в Норвегия - с 217% нагоре. Нидерландия и Франция също са по-скъпи, отколкото Германия - съответно със 17 и 16 процента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари