Трябва ли законът да ограничи пътуването на бременни жени?

0
Случаите с пострадали бременни жени при пътни инциденти зачестяват
Случаите с пострадали бременни жени при пътни инциденти зачестяват Видео: bTV

Случаите с пострадали бременни жени при пътни инциденти зачестяват и са необходими законови промени, за да може те да се ограничат и да не се превърнат в тенденция.

Това каза в предаването „Тази събота” по bTV акушер-гинекологът от „Майчин дом” д-р Юрий Хранов, оперирал 21-годишната бременна жена, която едва не загуби своя и живота на детето си в тежка катастрофа преди няколко дни. Днес тя и бебето и са живи, благодарение на лекарите от "Пирогов" и „Майчин дом”.

Той е на мнение, че е добре евентуално да бъде ограничено пътуването на жени в напреднала бременност в автомобили или да бъде обмислено по-доброто им обезопасяване.

„Имахме един случай преди два месеца, след това втори. Ако имаме трети и четвърти, това става тенденция. В един момент нашите студенти ще трябва да учат акушерско поведение при ПТП на бременни с недоносени бебета”, коментира д-р Юрий Хранов.

Майката е в добро състояние и се намира в реанимацията на „Пирогов”. След като се възстанови напълно и бъде изписана, ще може да види бебето си. Лекарите изразиха надежда това да се случи по-скоро.

Жената беше с травма на глава, гръден кош, таз и счупена дясна ръка. След обсъждане с травматолозите преценихме, че е необходима операция в интерес на майката. Трябва да се прецезират много важно всички детайли и евентуални добри или лоши последици след едно такова преждевременно оперативно раждане”, обясни д-р Хранов.

Детето се намира в интензивното в неонатологията на „Майчин дом”. Момченцето се роди с тегло 1300 г.

„Теглото на бебето е спаднало малко, което е нормално, след като е на апаратна вентилация. В първите дни килограмите не са критерий за състоянието на едно дете. Важното е, че жизнените показатели са стабилни. Бебето ще остане при нас два-три месеца”, поясни неонатологът д-р Таня Праматарова.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари