Трябва да се протестира в почивен ден, кротко, мирно и възпитано

2
Днес – ДЕН СЪБОТА, е ден на малко разходки по жълтите павета
Днес – ДЕН СЪБОТА, е ден на малко разходки по жълтите павета Снимка: БГНЕС

Е, това не се търпи! Днес – ДЕН СЪБОТА, е ден на малко разходки по жълтите павета. Протестират пред институциите, в които дори чистачката не е останала.

Явно празните сгради трябва да се впечатлят. Обстановката е приятна, слънце грее, а продавачи на български знаменца, произведени в Китай, пласират стоката сред родолюбивите протестиращи. Забелязва се едно безметежно разхождане, някои с плакати. Псуване, викове, призиви – тц! Няма! Сакън да не се покаже омразна реч! Не са редни таквиз неща. Трябва да се протестира в почивен ден, кротко, мирно и възпитано. Да не се псуват управляващите, а кротко да се призоват да се осъзнаят и да решат проблемите.

Всъщност феновете на „Ботев” пред гръцкото посолство бяха повече и протестираха по-бурно от жадните от Перник. Странно. Емоциите ни управляват. Явно емоцията да ходят мръсни и жадни все още харесва на мазохистично настроеното население.

Много пъти ме питат защо не участвам в такива протести. Отговорът ми винаги е – защото не са протести. Ако искам да ходя на разходка, ще реша сама къде да се разхождам. Особено в почивен ден. Протестът трябва да има цел. А не да се прави във време между сутрешното съботно кафе и следобедната ракия, за да не си развалим рахата. Явно мисълта някой да се вдигне в работен ден, докато работят Народното събрание и Министерски съвет, дори не минава през ума на някого. Или организаторите такъв страх ги тресе, че не смеят да рискуват с такъв протест. Или пък българите ги е страх да си вземат един ден отпуск, за да протестират за бъдещето си.

Каквото и да правете, поне не ставайте за смях. Жалка работа са протестите през последните години – най-много по 1000 човека, в почивните дни, като протестът е посветен на разходки и отвреме навреме по някоя реч на организатор. Ефект – нулев, с изключение на чистата съвест на протестиращите, че са си изпълнили обществения дълг. И възмущението им от тези, които виждат безсмислието на подобен вид протести.

Вашите протести ми приличат на протестите на стара мома, която захлупва чашата и протестира, когато искат да й сипят още чай. Същата благочестивост и задръстеност. И все пак се огледайте кои са водачите на тези протести. По-рано беше едно търкало от чужбина, една фризьорка, напоследък изживяваща се като топ-политик, никому неизвестни хора, които две думи не могат да кажат пред хората.

Протести няма да решат въпросите. Гражданско недоволство, стачки, блокиране на институциите в работни дни. Водачи, които са образовани и политически грамотни и знаят накъде водят хората. Които могат да запалят огъня в душите ни. Които да не позволяват да ги купят с една фотка с Борисов и които няма да се смалят и да почнат да се мазнят, ако „благоволят” да ги приемат в Банкя, докато премиеринът си играе джобен тенис и ги гледа с пренебрежение.

Не разбирате ли, че протест не означава разходка! Престанете да блеете като овце и се вдигнете като лъвове!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари