Трусове поглъщат Средиземно море, издигат у нас върхове, по-високи от Еверест

0
Карта на рисковете от сеизмична активност в Европа
Карта на рисковете от сеизмична активност в Европа

Балканите се тресат от серия силни земетресения, най-мощното от които с магнитуд от 6,4 по Рихтер беше в Албания с множество вторични шокове. Загинаха 51 души, а броят на ранените надхвърля 2000 души. Разрушените сгради са повече от 10 000.

Не след дълго последва разлюляване от 6,1 край гръцкия остров Крит. После и районът на Вранча в Румъния напомни за себе си, макар че земетресението да не беше със силата на албанското и критското. Североизточна Турция също бе ударена от трус с магнитуд 4 по Рихтер.

В България сеизмична активност бе регистрирана единствено край Шабла (с магнитуд 3,4). Страната ни е сравнително отдалечена от най-активните сеизмични райони в Средиземно море, където Африканската плоча се движи и подпъхва под Евроазиатската, пише 168 часа.

Какво ще се случи, когато двете се слеят?

Карта на рисковете от сеизмична активност в Европа. По-светлите цветове показват липса на опасност, докато югоизточният район е разтърсван най-често и от най-мощни земетресения. Картата е от проекта SHARE към Европейската комисия.

Карта на рисковете от сеизмична активност в Европа.

По-светлите цветове показват липса на опасност, докато югоизточният район е разтърсван най-често и от най-мощни земетресения. Картата е от проекта SHARE към Европейската комисия.

Скоростта, с която става този процес, е от порядъка на 3-5 мм годишно, казват експертите. При тези размествания на земните пластове площта на Средиземно море намалява, а Алпите и Пиринеите се издигат.

Геолозите са направили сметка, че Средиземно море ще се свива постепенно, а впоследствие и ще се затвори, ако тенденцията на движение се запази във вида, който съществува днес. Но за да изчезне морето, ще трябва да минат може би 50 млн. години.

Освен че Африка и Евразия ще се слеят в мегаструктура, в района ще се издигнат много високи планини подобно на Хималаите, пише сп. "Икономист".

Дали ще се стигне до промяна на релефа в България?

Специалистите отговарят положително на този въпрос. "Естествено, само че всичко това е валидно, ако процесите, наблюдавани сега, продължат със същата сила и в същата посока - коментира проф. Бойко Рангелов. - Тогава днешните Хималаи ще са като едно джудже на фона на нововъзникналите планини в България. Дали това ще се случи – сега никой не може да каже."

Днес сме свидетели и на друг процес, свързан с Африканската плоча. Тя притиска Арабската микроплоча, която е под Арабския полуостров. Последната се движи на север, но освен това ротира - върти се около себе си, като северната й граница се движи леко на изток, казват специалистите.

Сблъсъкът между две плочи също може да доведе до издигане на високи планини. Така например Хималаите са се появили при приплъзването на Индийската сеизмична плоча към Евроазиатската. Според някои експерти връх Еверест ще продължи да става все по-висок именно поради сеизмичната активност в района.

В океаните движението на тектонските плочи предизвиква обратното - вдлъбване. Така се е получила Марианската падина, която е дълбока - 10 994 метра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари