Три "зелени коридора" за имунизация ще работят през следващата седмица в Русенско

1
Там ще се извършва ваксинация без предварително записване на час
Там ще се извършва ваксинация без предварително записване на час Снимка: Бонка Ангелова / Фейсбук

Три „зелени коридора“ за имунизация срещу Covid-19 ще работят през следващата седмица в Русенско.

Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Лечебните заведения, където ще се извършва ваксинация без предварително записване на час са МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла, Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, намиращо се на ул. „Рига“ 35.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и еднодозовият препарат на „Янсен“, като в Тубдиспансера отпада досегашната необходимост от предварително записване на час за имунизация с ваксина различна от тази на „Пфайзер“. Там всеки ден ще се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, а в дните понеделник, сряда и петък имунизации ще могат да се правят и с „Янсен“. Препаратът на „Модерна“ ще бъде достъпен във вторник и четвъртък.

Днес „зелени коридори“ за имунизация срещу Covid-19 ще бъдат организирани в Белодробната болница в Русе от 09.00 до 15.00 часа и в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла от 10.00 до 14.00 часа. През утрешния ден ще работи само „зеленият коридор“ в МБАЛ „Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа.

През делничните дни от следващата седмица от 08.30 до 16.30 часа ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2.

Същевременно „зеленият коридор“ в беленската болница ще бъде от 12.00 до 18.00 часа.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилният имунизационен екип на беленската болница също ще продължи да работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Справка в Единния информационен портал сочи, че над 36 000 русенци са със завършен имунизационен цикъл срещу Covid-19. Общият брой на поставените ваксини в региона е 71 024, а 36 045 души са с втора доза на някои от препаратите или са имунизирани с еднодозовата ваксина на „Янсен“. От началото на месеца са извършени 6 774 имунизации, като първа игла са получили близо 2 300 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари