Три русенски гимназии ще бъдат обновени

1
Предвидени се над 2 милиона лева евросредства
Предвидени се над 2 милиона лева евросредства Снимка: БНР / архив

Първите три държавни училища в Русе предстои да бъдат ремонтирани с евросредства.

За обновяването и модернизацията на учебните заведения са предвидени 2 334 426 лева. В проекта са включени Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

Изпълнението на дейностите ще започне в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, където ще се проведе церемонията „Първа копка“.

В ПГСАГ „Пеньо Пенев изцяло ще бъдат обновени 3 корпуса, които ще бъдат санирани. Планиран е основен ремонт на покривите, цялостен вътрешен ремонт на сградите - боядисване на стаи и коридори, подмяна на врати, подмяна на настилки, нови осветителни тела, изграждане на пожароизвестителна инсталация с оповестяване. Основен ремонт предстои и на физкултурния салон. В Корпус А на училището ще бъдат създадени условия за хора с увреждания - ще се изгради външен асансьор и на всеки етаж ще се обособят адаптирани санитарни възли. Учениците ще могат да ползват преасфалтирана спортна площадка, а съществуващата ограда на целия терен ще бъде подменена с нова. След приключване на дейностите младежите ще имат на разположение модерна мултифункционална зала с капацитет от 400 души.

Цялостно обновяване на учебния корпус и на физкултурния салон предстои да се извърши и в ПГИУ „Елиас Канети“. Старинната фасада на сградата ще бъде реставрирана. В проекта са заложени подмяна на отоплителната, електро и ВиК инсталации, основен ремонт на покрива, цялостен вътрешен ремонт на сградата. Красивото дворно място ще бъде преобразено, като за младежите ще бъдат обособени спортни площадки за 3 вида спорт. Включено е изграждането на осветление и на предпазни огради.

В ПГМТ „Юрий Гагарин“ също ще бъде цялостно обновен учебният корпус. Това включва реставрация на фасадата, подмяна на дограмата, на отоплителната инсталация, топлоизолация на тавани. Предстои частичен ремонт на покрива и цялостен вътрешен ремонт на сградата. В училището ще бъдат изградени мълниезащитна система и пожароизвестителна инсталация. Предвижда се дворът на Механото да се сдобие с ажурна ограда. Освен това в сградата ще бъдат създадени подходящи условия за хора с увреждания, а на всеки етаж ще се обособят адаптирани санитарни възли. В рамките на спортната площадка ще се оформят две игрища - едно за мини футбол и едно комбинирано за баскетбол, волейбол и тенис на корт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари