Три пловдивчанки останаха с по едно око след побой вкъщи

1
Жените не са подали жалби от страх и срам
Жените не са подали жалби от страх и срам Снимка: Дарик Пловдив

Три пловдивчанки на възраст над 70 г. са загубили по едно око след жесток побой у дома в навечерието на коледните празници.

Жените са настанени в болница “Св. Георги”.

Бяха приети с отоци на клепачите и разкъсани зрителни органи. Зашихме ги, но вече е невъзможно да виждат”, обясни шефът на очната клиника проф. Нели Сивкова, предава 24 часа.

Две от пациентките неохотно признали, че върху тях е било упражнено насилие вкъщи, но не пожелали да разкажат подробности. Третата обяснила, че е паднала по стълбите. Лекарите не ѝ повярвали, тъй като травмата не съответствала на историята. Жените не са подали жалби в полицията. Най-вероятната причина е страх от насилниците и срам, че са подложени на тормоз вкъщи. Според медиците все повече стават случаите на наранявания, получени при насилие в семейството.

В последните няколко години се увеличават посегателствата над възрастни хора от страна на техни роднини след спорове за пари или за имоти. Тормозът е както физически, така и психически”, коментираха от пловдивската неправителствена организация за закрила на жертви. Там десетки пенсионери са търсили съвет как да се избавят от издевателството, на което са подложени вкъщи. Болшинството от пострадалите баби и дядовци не сигнализирали в полицията, тъй като се страхували от ескалиране на агресията, а и не искали познатите им да научават. Някои обаче събирали кураж и внасяли искане в съда за издаване на заповед за незабавна защита от домашно насилие. С нея биячът се отстранява принудително от жилището.

Законът дава право на жертвата да води и дело за домашно насилие, но малко възрастни се възползват. Други пък започват производство и го прекратяват”, уточняват от организацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари