Тревожна тенденция при децата в Русе

0
Основната причина за проблема е неправилното отглеждане на детето в емоционален аспект
Основната причина за проблема е неправилното отглеждане на детето в емоционален аспект Видео: БНТ

Не само в Русе, а и в цялата страна през последните години се увеличават случаите на късно проговаряне при децата.

Според специалистите това е по-широко разпространения речеви проблем, отколкото заекването. Основната причина за това е неправилното отглеждане на детето в емоционален аспект. Затова логопедичните центрове „Медика” в Русе започнаха кампания за безплатни консултации и диагностика на подрастващи до 16-годишна възраст, които ще продължат до края на седмицата.

Ивелина Василева се притеснява за говорното развитие на двете си деца, затова е сред първите, които пожелаха да посетят логопеда Силвия Пасева.

Ивелина Василева: Надявам се да ме упътят какво да направя.

Месечно през кабинета на Силвия Пасева преминават над 70 деца. Тя е убедена, че ранната диагностика и навременната помощ биха спестили трудностите след това в училище, но повечето родители погрешно смятат, че трябва да заведат детето на логопед след 4-годишната му възраст.

Силвия Пасева – логопед: Ако няма говор, ако няма думички или кратки изречения от типа на „дай вода”, „мамо, ела” към 2-годишна възраст, да се обърнат към специалист. Като цяло се увеличават страшно много късните проговаряния, което е много тревожно.”

Като основна предпоставка за това специалистите изтъкват замяната на общуването и игрите с телефона, компютъра и телевизията. Друга причина е носенето на памперси след 2-годишна възраст.

Силвия Пасева – логопед: Памперсът е вид съзряване – махането на памперса, памперсът е общуване - да кажеш, че трябва да посетиш тоалетна.”

Късното проговаряне води до проблеми във фината моторика, в концентрацията, а това може да доведе и до дислексия и дисграфия в ученическа възраст, твърди Силвия Пасева. Затова тя апелира към родителите при най-малкото съмнение да търсят специалист.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари