Тревожен сигнал от Световната здравна организация

2
Броят на заразените по света достигна близо 3 милиона души
Броят на заразените по света достигна близо 3 милиона души Снимка: iStock / Getty Images

Тревожен сигнал от Световната здравна организация. Хората, които са се възстановили от COVID-19, може и да не са защитени от повторно заразяване според СЗО, която се обяви против издаването на т.нар. "имунизационни паспорти" за преболедувалите.

Броят на заразените по света достигна близо 2 млн. и 900 хиляди души. През последните десет дни в Китай няма нови смъртни случаи.

Белгия е поредната държава, която обяви поетапно отпадане на мерките, а в Испания - с трайното затопляне на времето, се засилиха и проверките за нарушители на карантината, информира БНТ.

ИТАЛИЯ

75 години от освобождаването на Италия от нацистка окупация. На Ботуша отбелязаха националния си празник не с традиционните шествия, а с песен.

"Бела Чао" - прочутият партизански химн от Втората световна война. Точно в 15 часа местно време в цялата страна италианците запяха от сцената на своите балкони.

Полицията следеше за нарушители на карантинните мерки, които ще са в сила до 3 май. По последни данни, COVID-19 е имало в Италия много преди 21 февруари, когато се заговори за вируса.

ИСПАНИЯ

В съседна Испания стотици нарушители бяха глобени само днес. За проверка се спираха автомобили, полицията се качваше и в градския транспорт.

Хосе, строител от Мадрид: Свалиха ме от автобуса, защото нямам декларация от началника си, че съм на работа. Грешката е негова, не моя. Сега чакам да разбера каква ще е глобата ми.

Стъклени прегради и термокамери се поставят в заведения, които се готвят за предстоящото отпадане на карантината.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания стана петата държава с над 20 000 жертви, след като за последните 24 часа на Острова са починали над 500 души. Здравното министерство призова всеки желаещ да се изследва за COVID-19, да се регистрира на интернет сайт. Само няколко часа по-късно, обаче, страницата беше недостъпна заради огромния брой потребители.

ФРАНЦИЯ

По 700 000 теста седмично предвиждат да направят френските власти преди 11 май, когато ще отпаднат някои ограничения. Кафенетата и ресторантите ще останат затворени. Парижани да очакват с нетърпение момента, в който ще могат да излизат без да показват документи, но ще продължат да се пазят.

Ерве, пенсионер: Ще продължа да нося маска. Мисля, че ще продължим да спазваме и дистанция, да не се прегръщаме и целуваме така, както правехме преди. Ще трябва да свикнем с новата "нормалност", но е хубаво да не те спират полицаи на всяко излизане.

САЩ
Броят на жертвите в САЩ надхвърли 51 000. Според губернатора на Ню Йорк, е все по-сигурно, че вирусът е пренесен там от Европа, а не от Китай.
След като стана обект на подигравки, заради предложението си хората да си инжектират дезинфектант, Доналд Тръмп реши чувствително да съкрати ежедневния брифинг за COVID-19 и отказа да отговаря на въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари