Тръмп е първият президент, който не бе допуснат за годишната си реч в Конгреса

0
Председателят на долната камара на американския парламент отказа да покани в залата президента на САЩ
Председателят на долната камара на американския парламент отказа да покани в залата президента на САЩ Снимка: Ройтерс

Председателят на долната камара на американския парламент отказа да покани в залата президента на САЩ, за да произнесе годишната си реч, известна като "За състоянието на нацията".

Тя бе планирана за 29 януари, но Нанси Пелоси уведоми днес Доналд Тръмп, че няма да го покани, докато част от федералната администрация не работи заради спор за федералния бюджет и 5 млрд. долара за стена по границата с Мексико, за които президентът настоява, информира Дневник.

Блокирането на част от федералните служители продължава вече 33 дни без изглед скоро да приключи.

Речта се произнася в тържествена обстановка в залата на Камарата на представителите. На нея идват и сенаторите, членовете на Върховния съд, министрите от кабинета на президента и се канят известни и важни за страната гости. В словото се прави равносметка на изминалата година и се обявяват законодателни и политически приоритети за следващите 12 месеца.

Никога досега реч не е била произнасяна, докато не работи администрацията. Никога досега речта не е била отлагана и заради отказ президентът да бъде поканен.

Тръмп може да отиде в залата на Камарата на представителите, но Пелоси има правомощия да изключи осветлението и микрофоните, да не позволи телевизионни камери и да поиска проверка на сигурността и така да направи невъзможно произнасянето на реч.

Президентът може да избере друг вариант, като да отиде в Сената, контролиран от републиканците, да говори от Овалния кабинет в Белия дом или да изпрати на 29 януари писмен вариант на словото.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари