Трагедията във Враца предизвика лицемерни изблици в парламента

2
От партия "Възраждане" поискаха оставката на здравния министър
От партия "Възраждане" поискаха оставката на здравния министър Видео: NOVA

Провокативно изказване на водача на „Възраждане“ Костадин Костадинов предизвика словесен сблъсък в парламента тази сутрин.

Повод стана трагичният случай във Враца от предния ден. Тогава жена почина след 40-минутно чакане пред спешното отделение на местната болница, където й поискали тест за ковид.

Костадинов използва случая, за да отправи поредните си обвинения срещу здравната система и здравните власти в частност, отбелязва вестник Сега. Той обяви, че страната се управлява от „античовешки режим“, и поиска оставката на министъра на здравеопазването Асена Сербезова с мотива, че трябва да понесе отговорност, защото не е отменила протоколите, въведени от предшественика й Стойчо Кацаров. „Ако тук в залата има хора, а не само народни представители, да станем и да почетем не само вчерашната невинна жертва, но и всички останали, които през последните години станаха жертви на едно нечовешко, бездушно отношение“, обърна се водачът на „Възраждане“ към колегите си депутати.

Това обърка председателя на парламента Никола Минчев, който не знаеше как да реагира на провокативното обръщение. Да приеме искането на Костадинов означаваше да подкрепи обвиненията му срещу здравната система. Ако го отхвърлеше, тогава щеше да се изложи на атаки, че отказва да почете паметта на починалата жена. Останалите депутати също се чудеха как да постъпят – някои понечваха да станат, след това сядаха, като виждаха, че парламентарните им групи не реагират. На крака се изправиха депутатите от „Възраждане“, както и някои от ИТН, начело с шефа си Тошко Йорданов.

От неудобното положение спаси колегите си депутатът от БСП Георги Михайлов, който излезе на трибуната, за да отговори на Костадинов. Социалистът, който е лекар по професия, напомни, че преди години от парламентарната трибуна един бивш вътрешен министър е обвинявал лекари в убийство на дете – твърдение, което впоследствие е отхвърлено от съда. Изтъкна и че здравната система няма да се промени с декларации. Накрая отправи собствен призив към водача на националистите: „Моля ви, не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната на парламента. Много ви моля като лекар. Това е недопустимо.“

Костадинов репликираше от мястото си, но не се реши да отвърне на Михайлов от трибуната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Недоумяващ
    Правят плахи опити да сравняват Копейкин с бялата Златка,но това е да все едно да сравняваш джудже с Голиат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари