Това е подписът на Иван Гешев, който продължава да натиква България в тресавището

0
Както сам Гешев каза в едно интервю – „Аз съм инструмент на Господа”. Само че неговият Господ се казва Бойко Борисов
Както сам Гешев каза в едно интервю – „Аз съм инструмент на Господа”. Само че неговият Господ се казва Бойко Борисов Снимка: Е-vestnik

Това, че подписът на Гешев прилича на вече популярния знак Z, е само съвпадение – подписвал се е така и преди войната в Украйна

Друг е проблемът – психолози ще пояснят що за човек има такъв подпис – със замах на цяла страница А4, пише Иван Бакалов в E-vestnik

Очевидно носи маршалския жезъл в раницата си и иска да става Наполеон. Впрочем, той вече е назначен за Наполеон – командва прокуратурата в България, а според конституцията над него е само Господ. Както сам Гешев каза в едно интервю – „Аз съм инструмент на Господа”. Само че неговият Господ се казва Бойко Борисов. Колкото и да ни хвърлят прах в очите, това е очевидно.

Гешев постави чадър над всички корупционни сделки, схеми и далавери по време на управлението на Борисов. Постави чадър и над самия него, не го разследва или замита всички улики и свидетелства за него.

Затова българите четем новините от чужбина, че в Румъния премиер лежа в затвора 2 години, ефективни присъди получиха вътрешен министър, министри, кметове и т. н.

Четем, че в Хърватия бившия премиер е с две присъди, общо 8 години и половина затвор, в Словения бивш премиер е осъден на 2 години за корупция.

Берлускони получи 4 години, Саркози – също. Бивш френски премиер беше осъден на 5 години, от които 2 ефективно. И т. н. в Израел, в Исландия…

Само в България имаме Гешев, който не вижда корупция.

А опитите на МВР в последните месеци да разследват са обявени от Гешев за незаконни – нямали право. А сигналите до него потъват в кошчето. И Борисов нарича тези опити за разследване „репресия” и „комунизъм”.

Същевременно прокуратурата погна всички т. нар. олигарси, рекетирани от бившата власт и изнесли данни за многомилионна корупция.

Това е тресавище, в което е затънала България. Отстраняването на Гешев е ключово за излизане от положението.

Политическото пространство е разбито на много партии, от които само част настояват за смяната на Гешев. Сегашната коалиция от 4 партии не успява да придвижи законодателно въпроса с отстраняването на главния прокурор. Засега с много перипетии и обструкции във Висшия съдебен съвет (ВСС) е внесено искане от министъра на правосъдието за отстраняване на Гешев. Внимателно подбираните членове на ВСС по времето на т. нар. фасадна демокрация на Борисов ще се опитат да запазят Гешев, вероятно ще надделеят с 2 гласа.

Парламентът не е използвал всички възможности за промени в законите и нов избор на ВСС. Засега не се и опитва. Промени в конституцията са изключени при нежеланието на ГЕРБ и ДПС за смяната на Гешев.

Впрочем, не само тези две партии са против. Негласно против опитите за смяна на Гешев застава БСП. Просто такъв извод може да се направи, след като нейни представители последователно мълчат по въпроса. Досега за смяна на главния прокурор многократно са се изказвали от партиите „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Партията „Има такъв народ” изяви подкрепа за смяната му чрез едно интервю на Слави Трифонов пред в. „Монд”, но оттогава има само недомлъвки, колко било трудно да го сменят.

Избирателят трябва да е наясно, че само партии, които настояват за смяната на Гешев, се опитват да махнат чадъра над корупцията в България. Без това няма да има никакво движение напред.

Засега опитите за промяна се свеждат до закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, които бяха главни бухалки. И благодарение на които можеха да държат ва ареста без присъда по 1-2 години хора с измислени обвинения. В резултат на което делата от Страсбург едно след друго осъждат България.

Ролята на Гешев с неговия 7-годишен мандат е да държи чадъра докато изтекат давностните срокове за престъпления, свързани с Борисов. Въпреки всичко и след неговия мандат ще има срок да се разследват поне няколко неща.

Досега Борисов са го обслужвали трима главни прокурори. Борис Велчев, наричан от него „братиньо”, както стана ясно от един запис, сложи чадър над случая с Мишо Бирата – явно престъпление – премиер брутално нарежда на шеф на митница да спре проверка в пивоварна, която работи нощем нелегално. Пивоварна на човек, който е взел кредит от 2 млн. лева от другарката в живота на премиера. Впрочем, давностният срок за този случай не е изтекъл. Братиньо Велчев съдейства и за рекета над Огнян Донев и Любомир Павлов да си продадат вестниците „Труд” и „24 часа”, като им друснаха по две обвинения и по две парични гаранции, същевременно ги заплашиха, че ще им конфискуват вестниците. И те ги продадоха на когото трябва. Както обикновено, после нищо от тези обвинения не се доказа в съда.

Цацаров стана ясен, когато вече бившия градски прокурор Кокинов каза за него на Борисов „Ти си го избра”, в един друг скандален запис на разговор. И Цацаров не остави различно от това впечатление – съдейства с шумни акции за събарянето на КТБ, назначи Гешев да разследва фалита и досега няма разследване на изнесеното от Цветан Василев. Цацаров покри аферите с подслушване, участва в рекета на Борисов, като заплаши бизнесмена Сашо Дончев, че финансира медии. Цацаров поиска и имунитета на евродепутатката Елена Йончева, а европарламентът отказа и нарече искането политически мотивирано и заплаха за дейността й. Примери има още.

Натрапва се впечатлението, че досега толкова години прокуратурата е била бухалка на Борисов и Гешев е новият му инструмент.

Всъщност това е най-важният въпрос в българската политика в момента, който т. нар. статукво от партии, анализатори, политолози, медии се опитват да запазят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари