"Това е чудо": Ерусалим посреща Великден без пандемия

0

Западна Европа се готви за празник с поредните тежки ограничения

В петък сутринта в Стария град на Ерусалим се събраха тълпи от богомолци - сякаш пандемия никога не е имало, пише The New York Times. Криволичещите пътеки, които образуват Кръстния път, по които християните вярват, че Исус е носил кръста към Голгота, бяха изпълнени с над 1000 поклонници, следващи маршрута. „Това е като чудо“, каза преподобният Амджад Сабара, римокатолически свещеник, който ръководи процесията. „Ние не правим това онлайн. Виждаме хората пред себе си. "

Ограниченията заради пандемията доведоха до отмяната на миналогодишната церемония и се наложи свещениците да извършват богослуженията без присъстващи миряни. Сега, благодарение на водещия в световен мащаб процес на ваксинация в Израел, религиозният живот в Ерусалим се връща към нормалното.

През по-голямата част от изминалата година пандемията държеше Стария град зловещо празен. Магазините, синагогите и църквите му затворени, алеите му са лишени от туристи и поклонници. Но с почти 60 процента ваксинирани, улиците на града за пореден път оживяха, макар и чуждестранните туристи все още да липсваха, коментира "Ню Йорк Таймс", цитиран от вестник Сега.

Не така стоят нещата в Стария свят. За втора година утре папа Франциск ще произнесе великденското си послание "Към града и света" на празния площад „Свети Петър" във Ватикана. Заради пандемията папата отслужи снощи литургия за Разпети петък пред по-малко от обичайното богомолци.

Германия преживява "криза на доверието", заяви президентът Франк-Валтер Щайнмайер и призова хората да се "сплотят", след като за втора поредна година посрещат Великден в условията на ограничения заради пандемията от коронавирус и недоволство от подхода на правителството.

Щайнмайер призна, че е "имало грешки" във връзка с тестването, дигиталните решения и ваксинацията. "Доверието при демокрацията почива на доста крехко разбирателство между гражданите и държавата: държавата върши своя дял, гражданите - техния", заяви той в обръщение, чийто пълен текст ще бъде излъчен по-късно днес. "Знам, че вие, гражданите, вършите своя дял при тази историческа криза. Вие сте направили много и сте се лишили от много", заяви президентът. "Вашето очакване към управляващите е те да се стегнат", каза Щайнмайер. По думите му Германия е преминала от задоволство заради малкия брой заразявания в началния етап на пандемията до прекомерен песимизъм в момента. Той призова германците да бъдат единни и да оставят настрана "постоянното негодувание от другите или от хората на високи позиции".

"Истината е, че не сме световни шампиони, но не сме се и провалили", каза Щайнмайер. Германия, както и Европейският съюз като цяло, изостават зад САЩ и Великобритания във ваксинацията на фона на по-бавни доставки на ваксини. В Германия през септември предстоят избори, на които Ангела Меркел няма да се бори за нов мандат.

В Италия за втора поредна година уикендът на Възкресение Христово се отбелязва при строги ограничения заради коронавируса, предаде АНСА. От днес до края на 5 април цялата страна е обявена за червена зона, като при това се ограничават придвижванията между областите, между провинциите и общините, излизанията, посещенията на чужди къщи. Освобождаване от ограниченията има само при неотложна нужда. Ресторанти и други заведения не работят. Големите и средните по размер магазини са затворени, търговските центрове също. Остават отворени аптеки, дрогерии, магазини за вестници и цигари. На много места на 3 и на 5 април супермаркетите ще останат също отворени. Хората могат да излизат на разходка и за индивидуален спорт, но само край дома. В много области е забранено да се ходи на вилите. Ограниченията за посещения на чужди домове на Великден предвиждат възможност за гостуване в чужд дом на до двама възрастни, придружавани от деца до 14 години, като това става само по веднъж дневно.

На някои места през дългия уикенд на Великден плажовете остават затворени. На други, където те са отворени, хората имат право да се къпят в морето, но не и да се пекат на слънце.

Червените зони предвиждат най-строги ограничения, като ресторанти, заведения за хранене, голяма част от магазините остават затворени, а ограниченията за придвижване между общините са затегнати. При оранжевите зони има по-облекчени рестрикции, които касаят учениците, ресторантите и други заведения и магазините.

Напълно ваксинираните хора в САЩ могат да започнат да пътуват отново, предава БГНЕС като се позовава на американските здравни власти. Те обаче трябва да продължат с предпазни мерки като носене на маска и спазване на социална дистанция.

В рамките на Съединените щати ваксинираните хора няма да се налага да се карантинират или да правят тест за Covid-19 след пътуване, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Международните пътници, пътуващи към САЩ, трябва обаче да имат отрицателен тест за Covid-19, преди да се качат в самолета, да бъдат тествани след пристигане и трябва да се поставят под карантина, ако щатските власти го изискват, се казва в изявление на CDC.

Съобщението, отменящо досегашните насоки на агенцията, че всички американци трябва да избягват несъществени пътувания, може да се окаже позитивен знак за американската туристическа индустрия, която все още изпитва сериозни трудности заради пандемията, започнала преди година, добавя и БНР.

Новите насоки на CDC специално дават разрешение на баби и дядовци да се качат на самолет, за да видят своите внуци.

Група, представляваща големи американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta Airlines, United Airlines Southwest Airlines и други търговски групи, призова на 22-ри март CDC незабавно да актуализира своите насоки, за да посочи, че "ваксинираните лица могат да пътуват безопасно", посочва още Националното радио.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес, който се е ваксинирал по-рано срещу коронавирус, обяви късно в петък, че е дал положителен тест за COVID-19, съобщава БГНЕС като се позовава на Франс прес.

„В края на днешния ден, след като вдигнах температура 37,3 и имах леко главоболие, направих антигенен тест, който беше положителен“, написа той в Туитър и добави, че чака резултатите от PCR тест, за да бъде потвърдена диагнозата.

Президентът, който навърши 62 години в петък, беше изолиран като предпазна мярка, но заяви, че е "физически добре". Той допълва, че не искал такива новини около себе си точно на рождения му ден. Но въпреки това бил в добро настроение.

Фернандес се ваксинира с руската ваксина „Спутник V” като му бе поставенапърва доза през януари в болница в Буенос Айрес. Той е получил втората доза на 11 февруари, съобщили източници от президентството пред Франс прес.

Аржентина е изправена пред втора вълна на коронавирус с траен ръст на случаите на заразяване. Южноамериканската държава с население от 44 милиона жители е регистрирала над 2,3 милиона инфекции и над 55 000 смъртни случая от коронавирус.

В сряда започва разпространението на тестове за Covid-19 за домашна употреба в аптеките в Гърция. Те ще бъдат безплатни, но и задължителни за определени категории граждани, като ученици и учители.

Зам.-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис заяви, че страната ще осигури 10 милиона такива теста, като първата пратка пристига днес, а другите две - през следващите две седмици. В първата фаза приоритет ще имат по-големите ученици в гимназията, т.е. тези на възраст от 16 до 18 години, както и техните учители. От учениците и преподавателите ще се изисква да правят тестове вкъщи всяка седмица, 24 до 48 часа преди началото на часовете.

Ще бъде пусната и специална интернет платформа, на която ще бъдат докладвани положителните случаи, но и отрицателните, ако това е категория граждани, за които домашното тестване е задължително, и те ще трябва да имат подходящо потвърждение.

Същото ще важи и за учениците - в случай че резултатът е положителен, те ще трябва да се отчетат в платформата и след това да се явят на тест в здравно заведение, а при отрицателен резултат ще получат удостоверение, което трябва да носят със себе си на училище. Учениците, които нямат сертификат, няма да могат да посещават уроци.

Кондозаманис подчерта, че домашните тестове по никакъв начин не могат да заместят епидемиологичното наблюдение, но са допълнително средство за индивидуална самодиагностика и самозащита за ранна диагностика и изолиране на асимптоматични случаи.

За всеки гражданин ще се осигурява по един тест на седмица.

- Страните в Европа продължават да отбелязват мрачни рекорди по брой заразени, предава БНР.В Украйна за денонощие над 400 души са починали, а новите случаи са близо 20 хиляди. И Полша регистрира рекордните 35 000 новозаразени за 24 часа. Третата вълна в страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

Френските училища затвориха за три седмици, заради резкия скок в заразените. В болниците натискът е голям. Френски лекар заяви: "Няма спад в пациентите с Covid, а имаме чувството, че сме в плато. Всеки ден приемаме между 8 и 10 пациенти и ситуацията в болницата все още е много напрегната."

До хаос и пострадали се стигна, след като белгийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне около две хиляди души, събрали се за концерт, въпреки забраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари