"Топлофикация" - Русе въвежда производствени мощности с природен газ

1
Това обаче не била конкретната причината русенци да останат без топла вода през целия август
Това обаче не била конкретната причината русенци да останат без топла вода през целия август Видео: Русе Медиа

Нови производствени мощности, които ще използват природен газ и ще генерират електрическа енергия, ще въведе „Топлофикация“-Русе.

Това обаче не била конкретната причината русенци да останат без топла вода през целия август.

Първите части на т.нар.когенератори вече са пристигнали с камиони, а в края на следващата седмица ще  бъдат доставени и двигателите на съоръженията, информира Русе Медиа. Те ще изгарят природен газ и така ще генерират електрическа енергия, а топлината от природния газ ще се използва да подгряване на водата, която се подава към абонатите.

Когенераторите са двигатели с вътрешно горене, които се захранват с природен газ, и произведената от тях механична енергия захранва електрогенератор, който произвежда електричество 7 мегавата. Хубавото е, че тук се оползотворява и топлината на изгорелите газове, и на водния кръг от охлаждането на двигателя, което позволява постигане на обща ефективност на установката около 80 процента. Т.е. 80 процента от вложената енергия от природен газ се преобразува в полезна топлинна или електрическа мощност“, обясни гл.инженер Тодор Обретенов.

Топлофикация“-Русе ще въведе в експлоатация три когенератора с обща мощност 21 мегавата като електрическа мощност и около 18 мегавата топлинна мощност. „Считаме, че това е много полезно, защото горивото, което използват тия инсталации, е природен газ, т.е изцяло екологично, и русенци не трябва да се притесняват от никакви замърсявания. Продуктите от горенето са всъщност вода, водни пари и въглероден диоксид“, казва инж.Обретенов.

Ефектът ще бъде в няколко направления наред с екологичната полза. Тъй като когенераторите са напълно автоматизирани, при тяхната работа възможността за грешки е много по-малка, а работната среда е много по-щадяща за персонала, отколкото е сега.

Мощностите, които са финландско производство, идват от Турция, където са използвани до момента. Финландски специалисти ще имат задачата да им направят пълна профилактика на място в Русе. Очаква се когенераторите да заработят след завършването на отоплителен сезон 2020/2021. „Традиционните горива – черни каменни въглища и биомаса, ще се използват само, когато не може да се покрива топлинният товар с новоинсталираните мощности., т.е. в отоплителния период“, каза още инж.Обретенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари