Топ 3 грешки в личните финанси на младежите

0
Как да се справим с харчовете
Как да се справим с харчовете Снимка: Дарик

В хода на образованието си на всеки от нас му се е налагало да работи с цифри.

Макар математиката да ни дава познания как да решаваме уравнения, то решаването на проблемите в личните ни финанси, които неизбежно настъпват след дипломиране (а често и преди това), е също толкова важно умение за научаване. Едно обаче са числата на хартия, друго са тези на банкнотите от портфейла ни. Как да не сгазим лука при личния ни бюджет, когато сме млади и без опит? Това са топ 3 грешки в личните финанси, които младежите е добре да избягват, споделя Монитор.

  • Не спестявате

Очаквано, това е най-голямата грешка, която един млад човек може да допусне. Често тя остава и след като си намерим стабилна работа и се установим трайно. Заделянето на пари за черни дни е изключително важно. С тях се покриват непредвидени разходи като повреда при колата (например спешна смяна на странично огледало), наложителен ремонт в квартирата, необходимост от нов лаптоп, тъй като стария сте го заляли с вода. Понякога с парите от касичката може да се вземе някоя и друга глезотийка, купена по време на поредната обиколка в мола. Накратко важно е да имаме спестявания, независимо дали те ще са по 5-10 лв. седмично или месечно. Формулата при всеки е различна, но крайният резултат от нея винаги е положителен.

  • Правите ненужни харчове

Помните ли онази блузка с любим герой на „Марвел“, която наскоро си купихте? Въпреки че се заклехте вече да не си взимате тениски? Или пък парите, които хвърлихте за нови кецове, от които нямате нужда? Да, ненужните харчове са добре познати на всеки. При започването на нова работа, особено ако е първа, е важно тези разходи да бъдат намалени, иначе рискуваме изцяло да пилеем изработеното с много труд, усилия и нерви. Затова е добре при обиколка по магазините да се уверим, че:

- Имаме изготвен списък с необходими стоки/продукти

- Имаме определен бюджет или граница за харчене, която няма да преминаваме

- Набелязаните намаления си заслужават парите

- Стоката, за която ще правим непредвиден разход, ни е наистина нужна

  • Живеете за мига

Да живееш за мига, разбира се, не е лошо, но е пагубно за личните ви финанси, особено когато сте млади и все още нямате стабилен доход. А дори да имате, то това отново не е добър начин да управлявате парите си. Затова ако планирате да излизате вечер с приятели, определете предварително граница за това какви пари ще похарчите за напитки, заведения, храна, за такси или гориво. Достигнете ли я, не я прекрачвайте, защото това ще рече, че ще трябва да намалите разходите за друго любимо занимание като фитнеса или киното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари