Тодор Кантарджиев: Новият щам на COVID-19 вече е у нас

0
Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България
Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България Снимка: БГНЕС

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините"

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза пред Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", посочи проф. Кантарджиев в онлайн предаването "Матине".

Всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният оперативен щаб.

"Интересът на природата е вирусът да се съхрани, а той може да се съхрани само в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на епидемия прави така, че хората да боледуват по-дълго и да не умират, за да може вирусът да се разпространява."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари