Тимур: кончината на един руски герой

0
Заради приятелството си с тигър, руският козел Тимур се превърна в световна знаменитост, но наскоро почина в зоопарка във Владивосток
Заради приятелството си с тигър, руският козел Тимур се превърна в световна знаменитост, но наскоро почина в зоопарка във Владивосток Снимка: valentinagurarie.wordpress.com

Заради приятелството си с тигър, руският козел Тимур се превърна в световна знаменитост. Но наскоро той почина в зоопарка във Владивосток.

Това е историята на един по-особен руски герой, пише Дойче Веле:

Историята започва през 2015 г. в зоопарка на Владивосток. Един от обитателите му, сибирският тигър Амур получил за обяд хубавичък козел. Козелът обаче, който не е ясно дали по онова време се е казвал Тимур, явно не смятал да се подчини така лесно на съдбата си. Горд и безстрашен, той се изправил срещу могъщия хищник и... победил. Вместо да изхруска Тимур, тигърът му предложил убежище в своята клетка, а малко по-късно - и приятелството си.

Така двамата станали неразделни приятели: хранили се, играели и спели заедно. Амур дори се опитал да научи Тимур да ловува. А след като медиите надушили сензационната находка и се надпреварвали да разказват историята на оживялата “плячка”, за една нощ Тимур и Амур се превърнали в звезди - в Русия и извън пределите на страната.

Разривът

Постепенно обаче се появили и първите пукнатини в отношенията на нетипичната двойка. Директорът на зоопарка разказва, че накрая Тимур постоянно ходел по нервите на Амур и редовно го тормозел. Дали с намерението да го нарани сериозно, или просто от раздразнение, но тигърът се ядосал и само с един замах с лапата си сразил козела. За капак на всичко, ново нещастие сполетяло Тимур - падане от една скала завършило с множество фрактури. Животното страдало и кървяло силно, а Русия била шокирана.

След като получените при падането рани се инфектирали, Тимур бил качен на самолет за Москва, където специалисти се погрижили за него: направили му компютърна томография и чрез сложна операция му били отстранени парченцата счупени кости. Лечението струвало скъпо, но пък животното заслужавало: необичайното му приятелство с Амур се било превърнало в истинска златна мина за зоопарка. До нападението над Тимур хиляди посетители идвали специално заради двамата приятели, а много от тях си купували и сувенири с техни изображения - чаши, ключодържатели, компютърни аксесоари.

Разделени

Ветеринарите в Москва успели да спасят живота на Тимур. Той се възстановил и в крайна сметка се завърнал във Владивосток като герой. Там животното било настанено в друга клетка, дори се сдобил с партньорка, която управата на зоопарка нарекла госпожа Меркел (не е шега!). И двамата заживели мирно и щастливо, народили им се и козлета.

Амур също не останал сам. Този път в клетката му бил изпратен някой, който знаел как да се защитава - прелестната тигрица Усури.

Сега, след новината за смъртта на известния козел, много руснаци изразяват мъката си в социалните мрежи. "Смел Тимур, ще останеш завинаги в сърцата ни", гласи един от коментарите. От какво точно е умрял козелът, не е ясно, но се предполага, че е от последиците от нападението на Амур.

Урната с пепелта на Тимур ще бъде погребана в зоологическата градина. Освен това там ще бъде издигната и бронзова статуя, която да напомня за един много специален руски герой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари