Теория "дебел, но здрав"

0
Mит е, че може да си дебел и здрав
Mит е, че може да си дебел и здрав

Mит е, че може да си дебел и здрав

Схващането, че човек може да е пълен и същевременно здрав, е мит, установи ново британско проучване. Резюме от резултатите му бе представено на Европейския конгрес по затлъстяването, който се проведе в Португалия, пише социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Изводите от проучването оборват досегашни изследвания и показват, че хората със затлъстяване, които не са имали начални признаци на сърдечно заболяване, диабет или висок холестерол, не са защитени от лошо здраве по-нататък в живота.  

Теорията "дебел, но здрав"

Терминът „дебел, но здрав“ се свързва с оптимистичната теория, че ако човек е затлъстял, но всички метаболитни фактори като кръвно налягане и кръвна захар са в препоръчаните граници, тогава наднорменото тегло не е вредно.

В изследването учените от Университета на Бирмингам анализирали данните за 3,5 млн. британски пациенти, събрани от лични лекари между 1995 и 2015 г. Те проследили хората, които били с наднормено тегло в началото на изследването. Това били пациенти с индекс на телесна маса с показател от и над 30, но нямали данни за сърдечно заболяване, високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет в този момент. Учените установили, че хората, които били затлъстели, но „метаболитно здрави“, били по-застрашени да развият сърдечно заболяване, инсулт и сърдечна недостатъчност от хората с нормално тегло. 

„По-рано смятахме, че наднорменото тегло води до увеличаване на инфаркти и инсулти, защото повишава кръвното налягане и холестерола на човека. Новото в това изследване за мен е, че показва, че хората с наднормено тегло или затлъстели, са в повишен риск от сърдечно заболяване дори ако са здрави във всеки друг аспект. Самият факт, че човек е с наднормено тегло, го поставя в повишен риск да развие инфаркт или инсулт“, коментира д-р Майк Кнаптън от Британската фондация за сърцето. Според него тези изводи трябва да бъдат разглеждани изключително сериозно от медицинските специалисти.  

Изследването още не е публикувано в научно списание и като такова по него още не са се произнесли други академични представители, подчертава Би Би Си. Не е ясно и доколко други влияещи фактори като хранителен режим, начин на живот и тютюнопушене, са взети под внимание. 

Съгласен ли е всеки с тези изводи?

Други изследвания пък предполагат, че може да е възможно да си пълен и да имаш правилните гени, за да останеш здрав. Така например изследване, проведено през 2012 г., предполага, че е възможно хората да опровергаят общата тенденция и да са едновременно пълни и здрави, ако нямат други метаболитни заболявания. Учените също така смятат, че хората, които са с наднормено тегло, но са физически здрави, не са по-застрашени от сърдечна болест или рак отколкото хората с нормално тегло. 

Кой е здрав и във форма – невинаги е лесно да се определи

Една от главните слабости на новото изследване на екипа от Бирмингам е, че използва строго дефинитивни формулировки като например определяне на това кой има високо кръвно налягане или висок холестерол, обяснява Том Сандърс, преподавател по хранене и диететика в „Кингс колидж Лондон“. Според Сандърс е твърде опростено и неточно да се използват такива категории, за да се определи кой е здрав и кой не.  

Други изследвания пък демонстрират, че невинаги количеството мазнини е от значение, а е важно къде точно по тялото са разположени те и как това се отразява на здравето и на формата на човека. Така например тлъстини, които са натрупани около пояса, може да се окажат по-вредни за здравето от тези, които са разпределени равномерно по цялото тяло. 

Като цяло, експертите смятат, че е важно човек да се фиксира не само в огледалото и в това какво показва кантарът. Физическите упражнения и здравословното хранене могат да помогнат човек да се чувства добре независимо от това колко тежи, обобщава Би Би Си. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари