Теодор Ушев: Българинът иска да влезе с колата си в морето

1

Когато за пръв път дойдох в Синеморец през 2002а, това беше красива дива местност

 Устието на Велека беше преляло. Флората и фауната бяха намерили хармонията си, за съжаление плажа "Бутамята" вече се превръщаше в кочината в която е в момента, заради грозният туристически комплекс, вече изграден там. Но Велека беше запазен, дотам не можеше да стигнеш лесно с кола. Под "скалата с профила" имаше дори плаж, минаваше се лесно.

С годините постепенно колите и "любителите на дивата природа" научаваха мястото, напускаха съсипаните курорти, давайки си сметка, че няма разлика в това да прекараш седмица в апартамента си в Люлин или в Слънчев Бряг или Царево.

Това е резултатът днес. Велека е тотално съсипана. През зимата реката и морето си отмъстиха, заличавайки плажа. Тънката ивица останала сега е превзета от два плажни бара, сърф училище, каяци, т.н. И колу, много коли. Конструкциите за сянка на плажуващите надминават по размах дори култовото ресторантче "Тръстиките". В баровете тече постоянна културно-масова програма. По ливадите е като паркинга пред "Метро". Каравани, кемпери, коли, много голи. Българинът иска да влезе с колата си в морето. Накамарени със столове, шезлонги и хладилни чанти пълчища, превземат всеки ден тънката плажна ивица.

Междувременно, плажът под скалата с "профила" е изяден от морето. Профилът е видим само ако плувате. Там сега има тоалетни...

По поляните постройките никнат като гъби. Все по-големи...

Кметът на Царево отказва да спазва забраните за строеж на Министерството...

Целта е да бъде изпълнен план, който да застрои и малкото запазени относително диви места от Царево до Резово.

Това щяло да даде препитание на местните...

Цялата операция е под покровителството на ДПС, Ментата, и видни Герберски местни гаулайтери.

Кемперите и колите не се глобяват. Те са подходящото алиби за започване на масовото превръщане на Синеморец в СБ2.

п.с.

Много моля комсомолски активисти да не се включват с коментари под този пост. Това не е анти-кемперски пост (нямам нищо против кемперите и караваните, поставени на строго регламентирани, природосъобразни места, по начин, щадящ околната среда). Това е зов за запазване на последните остатъци природа. Борбата за това не признава наши и ваши. А принципни законови постановки, на всички политически сили, на всички граждани на България.

Също така, много моля журналистите да не ме канят за интервюта повече във връзка с повдигнатите проблеми. Няма как да вляза в политизирането на екологичните проблеми.

Това са просто #плажнимислинаединплаженчовек

Теодор Ушев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари