Теодор Цветков ще опита да постави нов рекорд на "Гинес"

0

Хипотермията и теченията в откритото езеро са сред очакваните трудности за русенеца

200 километра за 3 дни ще опита да преплува Теодор Цветков. През това време няма да спи и ще приема въглехидрати, електролити и храна. Ако успее да се справи с предизвикателството, русенецът ще влезе за втори път в Книгата на рекордите "Гинес".

"Идеята ми е много отдавна - може би някъде през 2018 г. реших, че трябва да опитам. Това лято трябваше да преплувам Черно море - 1175 км, за да се превърна в посланик на мира в страните в региона. Но заради войната в Украйна и обявяването на Черно море за военна зона предизвикателството беше отложено. Така се насочих към друг рекорд, за който в момента тренирам усилено - поне по 5 часа на ден", разказа пред "България Днес" Цветков.

Като част от подготовката миналия месец младият плувец се подлага на изпитание - не спи в продължение на 72 часа. "Успях да се справя и мина добре. Имаше някои критични моменти, но ги преодолях. Успях да премина през кризите от изтощаването и въпреки това продължих тренировките и всекидневието си. Плуването беше през нощта, за да мога да ангажирам съзнанието си. Най-трудно беше, когато се застоявах на едно място - затова и винаги бях в движение", сподели още пред вестника Цветков, който се е консултирал с двама лекари за изпитанията, на които подлага тялото си.

Опитът за рекорд ще бъде направен в откритото езеро в русенското село Николово в периода 11-14 август тази година.

"Най-голямото изпитание ще бъде хипотермията (бел. ред. - състояние, при което телесната температура на тялото спада под 35 градуса по Целзий). Първия ден може би няма да се случи, но има такава опасност за следващите. Нормалната температура на тялото е 36,7 градуса, а очакванията са температурата на водата да бъде 26-27 градуса. Нормално е да има спадане. Друг проблем може да се окажат теченията и вълненията, които допринасят допълнително за болките в ръцете. Дано и времето да е добро и да не създава проблеми", добави Цветков.

Плувецът е категоричен, че ще плува без неопрен, което допълнително ще усложни опита му за рекорд. "Без неопрен се бориш с много повече неща и се движиш по-бавно, но се надявам да поставя върхово постижение за най-дълго плуване без прекъсване", изрази надежда русенският талант.

Преди години нидерландецът Мартен ван дер Вейден успява да преплува 163 километра за 55 часа, като не достига пълни три дни, тъй като му става лошо. И въпреки че не достигнал границата от 200 километра, успял да събере 4 милиона долара за благородната си цел - да събере средства за изследване на рака. При дамите също има впечатляващо постижение - американката Сара Томас успява да измине 210 километра за 54 часа и 10 минути. И става първият човек, преплувал Ламанша - разделящ Европа от Британските острови, четири пъти без спиране. Признава, че се чувствала много зле, повръщала и е срещнала много риби и медузи. Но всичко има цел - посвещава успеха си на всички, които се борят с рак, след като самата тя преминава през коварната болест.

"Надявам се да успея да подобря постиженията на тези хора. Студът, безсънието и умората няма да ме спрат. Силно ми се иска да няма допълнителни изпитания, тъй като условията са непредсказуеми. Ако успея, това ще е голямо постижение не само за Русе, но и за България. Дано и да се намерят повече хора, които да го оценят и да ми помагат, тъй като се справям сам без треньор и всяка сутрин ставам в 4 ч. сутринта. Но това не се вижда, а само крайният успех. Надявам се да получавам повече подкрепа, за да не търся варианти в други държави, както, за съжаление, правят много млади хора, тъй като в България не получават достатъчно подкрепа", завърши Цветков.

В момента плувецът уточнява последни детайли с представители на "Гинес" как опитът за рекорд да бъде заснет, за да бъде признат и всички правила да бъдат спазени.

Най-бърз е с една ръка

През 2018 г. Теодор Цветков влезе в Книгата за рекорди "Гинес", след като преплува 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути.

Рекордът отново бе поставен в езерото в лесопарк "Липник" в русенското село Николово.

Теодор тренира постоянно, като прекарва много време в басейна. Преди време регистрира сериозно постижение - 9 часа, 16 минути, 42 секунди и 89 стотни. Това е времето, което само за един ден прекарва в басейна, когато се подготвя за изпитанието в Черно море. "Плувах. Плувах и мечтах, както правя всеки ден! Защото да определиш целта си е в началото на всяка победа", добавя Цветков.

Шест пъти е вадил кръста

Шест пъти Теодор е вадил кръста от ледените води на Богоявление. Пет пъти това се случва в Русе и веднъж в Северна Македония.

"От 2016-а насам всяка година скачам в студените води на Йордановден. Имало е случаи, в които не съм бил в Русе, но участвам на други места и така оттогава не съм пропускал. Вълнувам се, но просто скачам във водата и не мисля много, защото всичко се случва за секунди. Но в дните преди празника го очаквам много, защото е важен ден за българските традиции", коментира Цветков.

И допълни: "Не правя специална подготовка, защото постоянно плувам, тренирам и съм във форма. Ритуала го приемам първо като плуване и после като късмет кой ще стигне първи до кръста. Водата е студена, но никога не съм си загрявал тялото предварително. Направо скачам, защото времето във водата е прекалено малко и не може да ти стане нещо кой знае колко опасно. Рядко се случват инциденти. Най-важното е да си вярващ и тогава нищо не може да те спре по пътя към кръста".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари