Теменужка Петкова: Въглищните централи ще са основни мощности с хоризонт до 2050 година

0
Ще работим в тази посока, хората трябва да са спокойни и за работните си места
Ще работим в тази посока, хората трябва да са спокойни и за работните си места Снимка: Канал 3

Ние винаги сме били за равно третиране на всички проекти, защото законодателството е едно и също за всички.

Ние, България, на този етап сме спазили абсолютно всички изисквания и сме спокойни. Тези 14 милиарда куб. м годишно означават 110 милиона долара на година за България. Трябваше ли да загубим тези потенциални приходи и мястото си на газовата карта на Европа, за да не реализираме този проект? Това са финансовите му изражения, той ще носи само ползи - и финансови, и стратегически на картата на Европа. И когато се спазват правилата, нямаме причина за притеснения.

Това заяви за газопровода "Балкански поток" през наша територия към Сърбия енергийният министър Теменужка Петкова в "Беновска пита" по Канал 3

Тя обяви, че е сигурна за осъществяването на газопровода. "Сигурна съм, че ще се случи, ние сме спазили абсолютно всички европейски правила. Разликата между Южен поток и Балкански поток е в спазването на правилата, а това е гаранция, че един проект ще бъде реализиран и ще носи ползи за България", каза Петкова.

За бъдещето на въглищните ни централи с оглед на т. нар. Зелена сделка на Еврокомисията, Теменужка Петкова бе категорична, че тези централи си остават базови за енергийната система на България.

"Енергийната стратегия се определя от НС и се изпълнява от МС - парламентът много ясно на 31 януари изрази своята позиция. Темата за въглищните централи е много важна и много болезна в българската енергийна система, те са базови, над 40% от електрическата енергия осигуряват, а през зимата - над 60%", подчерта Теменужка Петкова.

"Смея да твърдя, че взетото с единодушие решение на парламента, ние, като правителство, ще защитаваме тези централи и да ги отстояваме пред Еврокомисията. За нашите въглищни централи съществува възможност да минат на природен газ, но и той отделя емисии. Така че когато се говори за целите на Европа за нулеви емисии до 2050 г., трябва да си направим своите цели и анализи, за да постигнем целите и на Европа", изтъкна енергийният министър.

Тя увери, че правителството ясно е заявило позицията си по този въпрос: "Според еврорегламентите до края на 2019 трябваше да са окончателните варианти "климат-енергетика". Ние ясно сме посочили, че въглищните централи ще са основни мощности до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Ще работим в тази посока, хората трябва да са спокойни и за работните си места", подчерта Теменужка Петкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари