Теменужка Петкова: Обикновено ние имаме да даваме, но сега имаме да получаваме пари

0
На първо място трябва да се зарадваме
На първо място трябва да се зарадваме Снимка: БНТ

Радвам се, че медицинските сестри решиха да излязат. Това е добро решение. Нашето правителство винаги е било консенсусно и отворено за диалог.

Това, което се иска в областта на здравеопазването се прави. Всичко, което зависи от нас, го правим и ще продължим да го правим. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Ние сме демократична държава и всеки има право да изразява свободно своята воля. Това, което направиха медицинските сестри не беше правилно. Лицата, които се появяваха заедно със сестрите показват, че се правят опити да се политизира този протест и това не е в интерес на никого“, добави тя.

Министър Петкова коментира новината, че „Газпром“ свали цената на газа на 3-и март с 40% за България.

„Целият този процес за предоговаряне води своето начало от подписаното от ЕС споразумение с „Газпром“ през 2018 г. То имаше за цел да създаде едни пазарни условия, в които да става търговията с природен газ. Това е една изключително добра новина за всички. Това решение ще даде глътка въздух на българския бизнес. Не можем да говорим за подарък в този случай. Това е едно търговско споразумение“, подчерта енергийният министър.

„Ситуацията, в която се намираме е нетипична. Обикновено ние имаме да даваме пари, сега сме в ситуация, в която имаме да получаваме пари. Това е нетрадиционна ситуация. На първо място трябва да се зарадваме и на второ място по най-бързия начин ще направим една работна група и в най-кратък срок ще намерим механизма за компенсиране на клиентите на „Булгаргаз“. На 1-и април КЕВР трябва да излезе с цена за следващите три месеца и до тогава трябва да сме решили“, каза тя.

„Категорично можем да кажем, че квоти и разпределение на търговията с природен газ няма. След много години на говорене за това колко важно е да има диверсификация, България вече бере плодовете на това. За нас е важно да имаме опция да доставяме газ от различни източници и по различни маршрути. Това ни дава независимост. Това е в интерес на потребителите“, подчерта Теменужка Петкова.

„Основният въпрос е да защитим нашия национален интерес. Това става с реалните действия, които извършихме и съблюдаване на европейските правила. „Балкански поток“ ще има значение не само за България, а за целия регион. Спазили сме абсолютно всички правила на ЕС, увери тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари