Теглим нов заем за 2 милиарда евро

0
От началото на годината правителството пое 1.2 млрд. лв. вътрешен заем
От началото на годината правителството пое 1.2 млрд. лв. вътрешен заем Снимка: БГНЕС

Българското правителство ще опита да набере поне 2 млрд. евро, емитирайки облигации на международните пазари.

Сайтът BGlobal съобщава, позовавайки се на два свои източника, че в момента финансовият министър и заместничката му са на роудшоу за представяне на страната ни пред потенциалните инвеститори, а самото пласиране е насрочено за утре. Става въпрос за две емисии еврооблигации – 10-годишна и 30-годишна.

Пред Economic.bg от Министерството на финансите нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Намерения на правителството за теглене на заем в размер на 2 млрд. евро имаше и в края на месец април – в началото на коронакризата у нас и когато доходност по облигациите беше рекордно ниска. Тогава до излизане на международните пазари така не се и стигна, а а на няколко пъти след това премиерът Бойко Борисов и тогавашният финансов министър Владислав Горанов казваха, че тегленето на дълг ще е крайна опция - едва след като се изчерпи "мазнинката" на държава.

Припомняме, че през първите четири месеца на годината финансовото министерство емитира дълг на вътрешните пазари в размер на 1.2 млрд. лв. При първите емисии в началото на годината интересът на инвеститорите (банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.) бе много висок, а доходността – дори отрицателна. С навлизането на коронавируса у нас и несигурността на пазарите интересът намаля, а лихвите се повишиха, с което последният обявен аукцион на вътрешния пазар в края на април се провали.

Според информация на Reuters в края на април правителството е избрало четири банки, които да ръководят планираното пласиране на облигации - Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit.

България е най-бедната страна членка на ЕС, но в същото време е с най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на МФ към първото тримесечие на 2020 г. консолидираният дълг на сектор "Централно управление" е 23.55 млрд. лв. (около 20% от размера на икономиката през 2019 г.).

БНБ обаче излезе с прогноза, че през 2020 г. БВП на България ще се свие с между 8 и 13%, което при номинално увеличение на дълга на страната, означава, че съотношението спрямо размера на икономика ще се увеличи рязко.

С новия дълг правителството трябва да покрие планирания дефицит от 3.5 млрд. лв. за 2020 г., текущите погашения по стари заеми, както и обещаните антикризисни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари