Тече битката за Киев

0
По улиците на Киев се води битка
По улиците на Киев се води битка

Загинали са 198 цивилни, сред които деца, съобщи украинското МЗ

"Тази нощ нито един украински град не падна в ръцете на врага", съобщи тази сутрин в пост в Туитър украинското Министерство на отбраната. Руската армия водеше атака в 25 населени пункта, включително и в Киев. Удари се нанасят от руски кораби в Черно море, информира СЕГА

По улиците на Киев се води битка. Руските части навлязоха в украинската столица по няколко направления. Централната артерия на града - проспект "Перемоги" (Победа) е в огън и дим. Навсякъде има запалени автомобили, а мост над булеварда бе взривен. Съобщава се за боеве между намиращите се в района на булеварда метростанции Берестейская и Шулявская, където е дислоцирана охраняващата Генералния щаб 101-а украинска бригада. Към 6 ч. тази сутрин се чуваше стрелба в центъра на града - на ул. "Богдан Хмелницки".

Стрелба и взривове се чуват в целия Соломянский район на столицата, който е непосредствено преди централната част на града. Тече битка и от другата страна на Днепър - в Троещина /Троица/. По намиращата се в района ТЕЦ-6 руснаците изстреляха най-малко пет ракети след което се опитаха да я превземат.

Текат боеве и в предградията - украинските въоръжени сили съобщават за тежки сражения около Василков - град, разположен на около 30 километра от столицата.

Цяла нощ киевчани бяха предупреждавани да бъдат нащрек за диверсанти, които подават светлинни сигнали към руските войски. В социалните мрежи се разпространяваше клип на който се вижда как от блок в квартал Теремковская координирано се подават светлинни сигнали. Кметът Кличко призова живеещите във високи сгради да проверят покривите за радиомаяци, които насочват руските ракети. Ако видите такава ги покрийте с пръст, посъветва Кличко. Има в случаи, в които ловци на диверсанти залавят ловец на диверсанти след престрелка.

Бомбоубежищата са препълнени.

САЩ са готови да помогнат на Зеленски да напусне Киев, пише Washington Post, позовавайки се на американски и украински официални лица. Зеленски е цел номер 1 на руснаците, смята изданието. Украинският президент обаче е отказал предложението и се намира в Киев.

"Трябва да издържим, тази нощ се решава съдбата на Украйна" - това заяви президентът Зеленски. Нощта ще бъде тежка, много тежка, каза още той. Малко след това в Киев бе обявена въздушна тревога и гражданите бяха помолени да отидат в укритията. Всички бяха предупредени, че е възможно да бъде спрян тока.

Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди жителите на украинската столица да се готвят за една тежка нощ. "Приятели! Ситуацията сега е заплашителна за Киев - без преувеличение. Следващата нощ и сутринта ще бъдат много трудни", заяви Кличко и добави: "Руски войски са близо до столицата. Военните и органите на реда неутрализират диверсионни групи в града".

Въоръжените сили на Украйна контролират мостовете. КПП-та има и вътре в града, а с блокове от бетон ще се опитат да блокират движението в близост до стратегически обекти в столицата. "Правим това, за да защитим Киев", заяви Кличко.

"Искам също да ви информирам, че 112-та бригада за териториална отбрана на Киев вече е на 100% окомплектована за защита на столицата от идващия агресор", обясни Кличко. Към армията се включват и граждани - над 18 000 пушки бяха раздадени на граждани през изминалия ден.

След като руснаците превзеха летище “Антонов” в предградието Гостомел, руските танкове влязоха в кварталите Оболони и Троещина в северната част на града. Часове по-късно обаче в Киев пристигнаха голям брой украински части и настъплението спря.

Русия атакува 25 украински града.

Почти без бой падна Мелитопол в Южна Украйна. С нов въздушен десант руснаците се опитват да отворят окончателно пътя към Херсон и да осигурят достъп до Северно-Кримския канал за да възстановят водоснабдяването към Крим.

Тази нощ започна с престрелка в Житомир. Руснаците продължават атаките в районите на Чернигов, Суми и Конотоп на север и изток от Киев.

Град Щастие, край Луганск, в който започнаха първите боеве при офанзивата на руснаците, е разрушен на 80 на сто.

Властите в Николаев както и в други градове призоваха украинците да правят коктейли “Молотов”.

198 ЗАГИНАЛИ ЦИВИЛНИ

Министърът на здравеопазването на Украйна съобщи в събота, че 198 цивилни, включително три деца, са били убити досега от руски сили. „За съжаление, по оперативни данни от ръцете на нашествениците имаме 198 загинали, от които 3 деца, 1115 ранени, включително 33 деца“

ЧЕЧЕНЦИ

Рамзан Кадиров потвърди пред Ройтерс за разполагането на чеченски бойци в Украйна. Чеченският лидер е съюзник на Владимир Путин. Той съобщи, че хората му досега не са понесли загуби и са превзели военен обект.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари