"Те първи дойдоха": Странната логика в нашите Ковид мерки

0
​Най-неваксинираната държава в Европа се оказа най-строга към ваксинираните европейци
​Най-неваксинираната държава в Европа се оказа най-строга към ваксинираните европейци Снимка: iStock

Най-неваксинираната държава в Европа се оказа най-строга към ваксинираните европейци

Противоепидемичните мерки у нас никога не са страдали от излишна логика. Достатъчно е да припомним, че за разлика от целия свят, у нас през повечето време на пандемията заведенията работеха, но училищата бяха затворени. При кабинета на Бойко Борисов България се хвалеше с най-меките мерки в Европа, независимо до какви трицифрени числа стигаше броят на починалите за 24 часа. Служебният кабинет отиде в другата крайност и ни направи най-строгата държава към ваксинираните европейци, но най-либералната към неваксинираните руснаци.

Накъдето и да ни запокитят съображенията в МЗ, почти е сигурно, че ще се окажем уникални в Европа, пише Диляна Димитрова във вестник Сега.

За година и половина пандемия нашите власти така и не овладяха умерения и добре премислен подход, стъпващ на опита на другите и на научните факти. Вместо това всяка заповед изглежда като експеримент с нервите на хората, поради което и често е само предпоследна - правилата за горките нидерландци например се промениха точно четири пъти за пет дни.

Всичко това има значение, защото България пропиля привилегията да има достъп до изобилие от ваксини и за разлика от всички други европейски държави, се изправя на прага на новата вълна също толкова незащитена, колкото беше и при предишните. Затова е обречена да се лута от едни крайни мерки към други, водена от този, който най-шумно брани правата си. За съжаление, тези неразбории само наливат масло в антиваксърския огън, вместо да водят до логичния извод, че ваксинацията е единственото ни спасение.

Къде сме ние

Няколко европейски държави в последните седмици преживяват лятна вълна на неваксинираните и младите, като във Великобритания от няколко дни вече се наблюдава успокоение. Кипър имаше 1483.55 нови случая на 100 000, Великобритания - 739.65, Нидерландия - 670.49, Испания - 624.02. У нас по същото време - 5-18 юли, имахме 13.12 на 100 000.

Вълната обаче премина през държави с над 60% ваксинирано население над 18-годишна възраст. В Испания са ваксинирани 61.2%, в Нидерландия - 59%, във Великобритания - 70%, в Малта - 82.7%, в Кипър - 62.8%. В България са ваксинирани... 18.5% от пълнолетните граждани (тези данни са към 27 юли). Затова най-шокиращото сравнение е със смъртността - при сто пъти по-висока заболяемост Кипър има наполовина на нашата смъртност (12.95 срещу 6.76), Нидерландия е само с 1.21, Испания - с 3.91 на 100 000.

В ЕС няма друга страна като България, с почти равно ниво на заболяемост и смъртност - нито сега, нито в която и да е вълна. Тези данни за пореден път показват, че ще си останем пандемично гето, докато светът започва да ликвидира най-тежката цена на коронавируса.

Първи по време, първи по право

Когато на 19 юли се затвори за чужденци от Великобритания, Испания и Кипър, България неочаквано се оказа сред най-строгите в ЕС - по това време нямаше много други държави, които не приемат ваксинирани европейци. Тази седмица в червена зона бяха добавени и Нидерландия, Малта, Андора и Грузия. Българите, които можеха да пътуват от тези страни, трябваше да си правят тест, дори да са ваксинирани.

От 29 юли този режим бе облекчен, но отново остана сред най-строгите в ЕС за ваксинирани. Сега граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария, които пътуват от червена зона, могат да влизат у нас с отрицателен тест и ваксина, или с отрицателен тест и 10-дневна карантина, ако не са ваксинирани. Карантината вече е без право на замяна.

Тези по-строги мерки, обясняват нашите специалисти, са напълно закономерни - за разлика от Европа, ние трябва да пазим неваксинираното си население. В това има основание. Пътуванията може би са основният фактор за новата вълна, ако съдим по факта, че тя засяга водещите летни дестинации в Европа. В първата седмица на юли 25.3% от новите случаи в Австрия например са внесени отвън. Ако обаче изглежда, че нашите власти най-сетне са се загрижили за здравето на населението, то оптимизмът е доста прибързан. И Нидерландия е добър пример за това.

Нидерландия изкара в червената зона само няколко часа, след което министерството на здравеопазването направи обратен завой и обяви, че ще разреши на туристите оттам да влизат у нас с PCR тест. Медицински обяснения за това не бяха дадени. Вместо това МЗ изтъкна, че "туристите от Нидерландия бяха едни от първите, които започнаха да посещават страната от средата на месец юни. В момента се изпълняват около 10 чартърни полета седмично". Така по силата на това неясно предимство нидерландците бяха допускани, докато испанците от по-слабо засегнатата по това време Испания - не. Ако пък броим само чартърите, то тези от Великобритания в нормален сезон бяха в пъти повече от нидерландските, но въпреки това България и в момента е затворена за англичани - явно техните места по морето са добре уплътнени от други.

Фрапантното отклонение от голямата грижа за здравето на нацията обаче са руските туристи. Бързината, с която България се затвори за пристигащи от суперваксинираната Малта, съответства единствено на бързината, с която се отвори за неваксинираните руснаци в началото на сезона. На 1 юли главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев все още смяташе, че "прегръщането на руските туристи е опасно". Под натиска на туристическия бизнес обаче границите ни така и останаха широко отворени за руснаци. В Европа са доста по-предпазливи от нас по отношение на руските туристи - ние сме едни от малкото, които това лято ги приемат и признават руската ваксина.

Децата - преносители или не?

България така и не улучи правилата по отношение на децата. Дълго време МЗ упорстваше и за разлика от много страни в Европа, искаше PCR тестове и от бебетата. След като по въпроса бе инициирана цяла петиция, от тестове бяха освободени първо децата до 5-годишна възраст, а после и до 12-годишна. За около две седмици децата от червена зона трябваше да влизат у нас срещу задължителен тест. Сега това изискване се премахва, въпреки че многократно строгите мерки към тях са били обяснявани с факта, че децата са преносители на вируса, при това често безсимптомни. По силата на новата заповед например от вчера децата, пътуващи от Великобритания, влизат у нас без тест, но според тамошни данни именно сред учениците се наблюдават най-много случаи на COVID-19.

Има ли наука зад мерките?

Една от големите неизвестни пред ваксинацията беше доколко ваксинираните продължават да бъдат фактор за разпространение на вируса. По този въпрос в момента в Германия текат ожесточени спорове. Здравното министерство там предложи задължителни тестове за всички пристигащи в страната, като все още не се казва в прав текст дали това ще се отнася и до ваксинираните - красноречив пример колко внимателно се стъпва в това отношение с мерките. Вирусолози настояват именно за разширяване на задължителното тестване и предупреждават, че ще бъде небрежност ваксинираните да бъдат освободени от тестове, тъй като те също могат да се заразят и пренесат Делта варианта.

Делта вариантът е фактор, който тегли не само новата вълна. Според лекари неговите особености вероятно ще променят и праговете за достигане на колективен имунитет, като вече се говори за необходимост 98% от населението да е ваксинирано, за да постигнем тази цел. Да вземем Великобритания, която е с почти 70% от населението с две дози. Според националната статистика на Острова 92% от пълнолетното население има антитела от ваксинация или прекарано заболяване, но това не означава задължително имунитет. Пълната ваксинация намалява наполовина риска от заразяване, докато имунитетът след прекарано заболяване варира в доста по-широки граници.

У нас 80-те процента неваксинирано население тепърва ще тежат на останалите 20%. Ограниченията по границите скоро ще ни се сторят най-малкото зло - при такъв отчайващ дял на ваксинирани България вероятно ще бъде принудена отново да затваря училища и бизнеси при нова вълна.  И отново ще загуби много хора. Защото нашите родители останаха неваксинирани, защото у нас все още има лекари, които активно разубеждават хората да се ваксинират, и защото наесен в училищата ще влязат хиляди неваксинирани учители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари