Тази нощ злото лесно се прокрадва в дома ни

0
Утре е голям християнски празник, а нощта преди него е тази, в която сме податливи на заклинания, прокоби и магии
Утре е голям християнски празник, а нощта преди него е тази, в която сме податливи на заклинания, прокоби и магии

Утре е голям български празник - православна църква отбелязва зачатието на св. Анна, майката на света Богородица.

Но народът почита деня и като празник на врачките. Този обичай е останал от миналото и в някои краища на страната все още се прилагат традиции, свързани с гонитбата на злото от дома.

Нощта, предхождаща този празничен ден, в който се почита светицата, според народните вярвания е нощ, в която сме податливи на заклинания, прокоби и магии.

Древните езически легенди разкриват, че в навечерието на 8-ми срещу 9-ти декември магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните трябва да палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

За да прогонят злите духове и сили, момите трябва да посадят пшеница в гърне и да потопят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък, вярвали хората в миналото.

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии „хващат“.

Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Източник: Edna.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари