Тази нощ настъпва астрономическата зима

0
През първия зимен ден в Русе температурите ще бъдат около нула градуса
През първия зимен ден в Русе температурите ще бъдат около нула градуса

В 00:23 часа тази нощ ще посрещнем астрономическата зима.

Два часа по-рано, в 22:23 часа пък според астрономите, ще настъпи т.н. зимно слънцестоене. Тогава ще е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ.

За около 3 дни слънцето изгрява все в една точка. Природата е затаила дъх в очакване на трансформацията, дори и времето изглежда спряло.

Това за съвременните хора е един от най-парадоксалните моменти през цялата година, но за древните този преход е бил доста драматичен. Тъмнината тържествува над всичко живо и по време на нейния триумф настъпва светлина и от този момент денят започва да нараства. Слънцето се “ражда” за нов живот, за новата година и заедно с това се осигурява живота не само на царя – жрец, но и на целия социум.

По време на зимното слънцестоене се провеждат обреди, с които се измолва завръщането на светилото, което дарява топлина. По време на зимното слънцестоене се гадае за бъдещата реколта.

Смята се, че ако на 21 декември по дърветата има скреж, зърнената реколта ще бъде хубава. На този ден се месят ритуални пити, които наподобяват Слънцето. Според вярванията на този ден мракът и злите сили вземат превес.

Денят се чества със запалване на огън на открито и свещи – по този начин хората се противопоставят на мрака. Домовете се украсяват с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата трябва да е отрупана със семена, ядки, плодове, за да бъде плодородна годината.  

Според метеорологичната прогноза през първия зимен ден ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще бъде почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 3° и 8°, за Русе – около нула градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари