Тази нощ искаме прошка за греховете си

1

Утре /8 ноември/ отбелязваме един от най-големите есенни празници - Архангеловден. 

Поверието гласи, че на този ден тържествуват доброто, светлината и справедливостта и за в нощта преди празника трябва да помислим за своите проблеми и прегрешения, които тегнат над нас и да се помолим те да бъдат опростени на светлия празник, който се задава.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница — една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. 

Утре имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Aлина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милка, Рангел, Рафаил, Гавраил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Емилия, Емил, Райко, Пламен, Огнян, Милко.

На Архангеловден се приготвя специална обредна пита, наречена Рангелово блюдо или Боговица, която много напомня на питите, които се приготвят за помен на починалите.

На този ден е и професионалният празник на месарите.

Обредният хляб се приготвя в чест на свети Архангел Михаил. Вярва се, че ако светецът бъде почетен с традиционна трапеза, човек ще си осигури по-лека смърт, тъй като Архангел Михаил е сочен като покровител на мъртвите.

В чест на светеца на този ден се коли курбан от мъжко животно – обикновено овен или шиле.

Приготвя се и Рангелово блюдо, което най-възрастният мъж в къщата трябва да разчупи, изричайки благословията: “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана! ”. Колкото зърна, толкова купи и здраве”.

Ето как се приготвя обредната пита и какво още трябва да има на масата за големия празник:

За приготвянето на обредната пита ще са ви нужни 1 килограм брашно, 4 яйца, 100 грама краве масло, 1 чаена лъжица захар, 3 супени лъжици кисело мляко, прясна мая колкото орех, 2 чаени лъжици сол и 2 чаени чаши вода.

Маята се натрошава и се залива с 1 чаена чаша вода. Оставя се да втаса за 20 минути, след което се прибавя солта, захарта и се разбърква добре.

В отделна купа се разбиват яйцата, като преди това се отделя само един от жълтъците, прибавя се другата чаша вода и киселото мляко. В трета тава се изсипва цялото брашно, в което правим кладенче и изсипваме сместа от яйцата и маята.

Взимаме разтопеното масло, навлажняваме пръстите с него и започваме да месим питата. От готовото тесто се откъсва малко парче, което се оплита като дълга ивица, подобна на шнур.

По-голямото парче тесто се оформя като пита и се поставя в намазнена тава, върху него се поставя ивицата от по-малкото парче, като трябва да се постави във формата на полукръг върху питата, за да не опустее къщата, както се казва в поверието.

Питата се намазва с отделения жълтък и се остава да втаса за 20 минути, след което се пече на 200 градуса.

На трапезата за празника трябва да присъстват ястия от овнешко, червено вино, ябълки, жито и фасул.

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка.

Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша. Народната вяра представя светеца като страведлив и състрадателен.

Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци.

В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите правят семейно-родови курбани, очаквайки от светеца-покровител здраве и закрила.

Вярва се, че след Архангеловден започват Вълчите празници, когато хората правят ритуали, за да се предпазят от злини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари