Търсят стотици учители преди началото на учебната година

0
Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам
Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам

В столицата има недостиг на преподаватели в началния курс, както и на такива по математика, информатика и чужди езици.

Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната година. Обяви се качват всеки ден, и то за всякакъв вид преподаватели - от начални учители, през такива по основните предмети, чужди езици и ИТ технологии, до специалисти по музика, танци и др.

Това показа проверка на "Сега" из сайтовете на регионалните управления на образованието няколко седмици преди 15 септември.

В София например само във вчерашния ден бяха подадени обяви за близо 40 свободни работни места.

Националното училище за танцово изкуство търси 15 специалисти - двама корепетитори пиано, 3-ма корепетитори акордеон, 2-ма учители по български език, по един учител - по български танци, танци на народите, модерен танц - джаз, математика, английски език, философски цикъл, български език, история, възпитател в общежитие и др., както и по половин щатна бройка за учител по физика, педагогически съветник и учител по класически танц. В 5-о основно училище "Иван Вазов" пък имат нужда от учител по български и помощен персонал.

Общо за столицата през юли бяха обявени над 680 работни места за педагогически специалисти. В началото на август бройката е паднала леко, но пак необходимостта е за поне 600 педагози, сочат данните на шефа на РУО - София Ваня Кастрева. По думите й в София традиционно най-много се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на учебния ден, както и учители по математика, информатика и чужди езици.

В Пловдив свободните места в училища и детски градини са над 260.

Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам, а и понякога за педагозите не се предлага необходимият хорариум, който да им осигури пълна заплата.

Над 110 учители се търсят и във Варна.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в морския град например е обявила 8 свободни позиции - за учители по английски, математика, български, физика, химия, музика и др. 10 преподаватели пък се търсят за СУ "Д. Дебелянов" във Варна - двама начални учители, двама за целодневна организация, двама по английски, по един по български, математика, история, ресурсен учител и др.  

В Бургас и региона се търсят близо 120 учители, показват данни в сайта на РУО - Бургас.

Най-новото училище там - професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации - също е обявило място за преподавател по английски език, като крайният срок за подаване на офертите изтича днес. Математическата гимназия "Акад. Н. Обрешков" пък се нуждае от един преподавател по история и един по география.

МАЩАБ

Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има нужда област Плевен, по около 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 - в Смолян, по около 20-ина -  в Силистра и Перник, 17 - в Добрич и т.н., показват данни от сайтовете на РУО в страната.

Опитът до момента сочи, че въпреки огромния недостиг на учители повечето училища успяват да се справят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с кадри, които нямат учителска правоспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст.

Най-големият недостиг на преподаватели се очертава след около 10 години, сочат прогнозите на МОН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари