Търсят подкрепата на Мая Манолова срещу добив на злато

0
Ако не бъдат предприети отговорни и незабавни действия от българските институции, ще се създаде риск от сериозно увреждане на водите, почвите и здравето на хората
Ако не бъдат предприети отговорни и незабавни действия от българските институции, ще се създаде риск от сериозно увреждане на водите, почвите и здравето на хората

Кюстендилци сигнализираха омбудсмана Мая Манолова за множеството проекти за търсене, проучване и добив на метални полезни изкопаеми на територията на „Злогош“, както и в района на Босилеград, Република Сърбия.

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с граждани от региона, които изразиха опасенията си, че ако не бъдат предприети отговорни и незабавни действия от българските институции, ще се създаде риск от сериозно увреждане на водите, почвите и здравето на хората.

Местните настояват за трансгранична оценка за въздействието на околната среда, заради замърсяване на граничната река Драговищица от мината в Сърбия, което даде повод за множество протести на жителите от населените места и от двете страни на границата.

„Категорично сме против проучването и издаването на всички видове разрешителни за добив в мина „Злогош“ край Кюстендил, защото това би замърсило питейната вода не само на околните села, но и в Кюстендил. Настояваме да бъде преустановена и работата на ВЕЦ „Пчелина“, поради несъвместимост с функциите на едноименния язовир, чието предназначение е за задържане на индустриалните замърсявания от района на Радомир и Перник“, заявиха след срещата притеснени жители от региона.

Те настояха още и за незабавно спиране на дейностите за добив на злато чрез промиване в кюстендилския регион, които по думите им са незаконни, без разрешителни и оценка на въздействието върху околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари