Търговище отбелязва 142 години от Освобождението на града

0
Десетки жители и гости на областния център се включиха в проявите, организирани за отбелязването на годишнината
Десетки жители и гости на областния център се включиха в проявите, организирани за отбелязването на годишнината Снимка: КИС 13 / Архив

В Търговище честват 142-рата годишнина от Освобождението на града. Десетки жители и гости на областния център се включиха в проявите, организирани за отбелязването на годишнината.

Празничните прояви започнаха с общоградското шествие, което тръгна от централния площад "Свобода" до паметника на ген. Казимир Ернрот и завърши край Морената в кв."Вароша". Имаше ритуали за поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и уважение към всички, дали живота си за свободата на Търговище и България. По обяд в храм "Св. Успение на Пресвета Богородица" бе отслужена панихида.

"29 януари 1878 г. е значима дата в историята на града ни, която ни напомня да не губим идентичността си, да пазим родовите памет и традиции, на които се крепи и просперитетът на местната ни общност", каза кметът на Търговище Дарин Димитров.

"Нека си пожелаем да съхраним силата на единението, да бъдем по-уверени в нашите възможности и да градим Търговище с осъзната отговорност към поколенията", добави още кметът в обръщението си към търговищенци.

Приветствие отправи и генералният консул на Руската Федерация в Русе Андрей Громов.

"Много се радвам да виждам как всяка година Търговище празнува тази свещена за неговите жители дата. Стотици хора се събират, за да отдадат почит на падналите и така да съхранят паметта за великите събития на миналото", заяви Громов.

Венци и цветя признателност пред Морената бяха положени от името на кмета Дарин Димитров, на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутати, на областния управител Митко Стайков, председателя на Общинския съвет Емине Якубова, политически партии, институции и граждани.

В празничния ден търговищенци могат да посетят музей на открито на Сдружение "Приказка за България, разгърнат край стария храм. В него са показани умалени модели на военно-полева болница, кухня и съгревателен пункт. Има възможност за дегустация на приготвен на място руски борш, както и на чай и греяно вино, консумираните от войниците по време на Освободителната война. Едни от най-интересните атракции са над 200 експоната, пресъздаващи историята на България от създаването й до днес, сред които различни видове униформи и оръжия.

Днес Историческият музей в града работи със свободен вход. Проявите за отбелязване на годишнината продължават в 17.00 часа с музикалната постановка "Изворът на Белоногата". В нея ще участват 50 ученици от Трето ОУ "П. Р. Славейков". Техен ръководител и сценограф на постановката е музикалният педагог Стойна Кичукова. Входът също е свободен.В 18.00 часа небето над града ще бъде озарено от празнична заря.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари