Тъпчем се с най-много захар в Европа

0
Тъпчем се с най-много захар в Европа
Снимка: zdravjivot.org

Българите ядат най-много захар в Европа. Всеки втори нашенец прекалява със сладкото независимо дали това е под формата на сладкиши или безалкохолни напитки. Това показва проучване на Националния център по обществено здравеопазване и анализи, публикувано вчера. По тази причина всеки втори мъж и всяка трета жена у нас са с наднормено тегло.

Годишно човек у нас консумира по 36 кг захар, докато преди близо век употребата на този продукт се е свеждала едва до 2 кг на година.

По препоръка на експертите от Световната здравна организация здравословната дневна консумация на захар трябва да бъде едва 10 на сто и дори по-ниска от общия процент на ежедневно набавяните калории.

Лекарите препоръчват на хората, които прекаляват със сладкото, да вземат мерки, като тотално ограничат приема на захар и я заместят с мед, медни продукти, кафява захар или подсладители. Във всекидневното меню те трябва да включат пресни плодове и зеленчуци.

Според анализа на Националния център по обществено здраве и анализи почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Близо 80 на сто от хората у нас консумират всекидневно между 1 или 4 чаши кафе, подсладени с по 1-2 лъжички захар всяка.

Много по-малко от българите предпочитат чай - около 30 на сто, но и те слагат по 1-2 лъжички захар в него.

Към проблема се прибавя и това, че сънародниците ни нямат основни навици за здравословен начин на живот. Диета по собствено желание не за красота, а за здраве, спазват едва 15 на сто от мъжете и 25 на сто от жените.

Освен това около 50% от българите и 45 процента от българките прекарват седнали поне 5 часа дневно.

Рядко или никога не са спортували съзнателно около 80 на сто от представителите на силния пол и 30 на сто от дамите.

В резултат на всичко това всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло е изводът на центъра.

Прекомерната или честа употреба на захар, захарни или сладкарски изделия води още до свръхприем на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет тип-2, зъбни кариеси и отключва още куп други заболявания.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари