Такситата поскъпват с по левче

2
В Русе фирма вдигна първоначалната такса на 2,00 лв., като цената на километър на минута престой остава същата.
В Русе фирма вдигна първоначалната такса на 2,00 лв., като цената на километър на минута престой остава същата. Снимка: Dunavmost

Тръгна поскъпване на такситата, след като фирми в София, Русе, Кюстендил и Дупница вдигнаха първоначалната такса за ползване на услугата

Това показва проверка на „Монитор“.

Така първоначалната такса на един от превозвачите в столицата вече е 1,56 лева за километър, вместо досегашните 75 ст./км.

В Русе фирма вдигна първоначалната такса на 2,00 лв., като цената на километър на минута престой остава същата.

От 6,00 до 22,00 часа тарифата е 0,89 лв., а от 22,00 до 6,00 часа – 0,99 лева. Минутата престой е 0,25 лева.

Увеличението стана възможно, след като транспортното министерство одобри скока на първоначалната тарифа на таксиметровите превози, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове.

По сметките на министерството това означава 1 лв. отгоре на курс.

В Дупница увеличението на първоначалната такса е двойно. Вместо по 70 ст. клиентите вече плащат по 1,40 лв., като после цената за пробег остава същата - дневната тарифа 75 ст./км и нощна 80 ст./за км.

„При нас увеличението е минимално. Цената тръгва от 1,40 лева първоначална такса през деня и 1,60 лева първоначална такса през нощта. Тарифите за километър пробег остават 85 ст. Нощна, 75 ст. дневна“, коментираха от таксиметрова фирма в Дупница.

В Кюстендил услугата „от точка до точка“ вече струва 2,50 лв., при досегашните 2 лв. Независимо от разстоянието сумата е една и съща, като тя се отнася единствено за пределите на града.

Единични фирми вече са вдигнали първоначалната такса.

В София също. Увеличението ще е 2 пъти тарифата на километър, но по думите му въпросният превозвач е написал 1,54 лв., но е нарушил закона, защото трябва да е 1,56 лв., съобщи за „Монитор“ Сава Комитов - председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

В цялата страна срокът да пренастроят таксиметровите апарати с новите тарифи е 4 май“, припомни Комитов. Той предупреди, че в столицата трябва нещата да се задвижат бързо защото след като се пипне тарифната електроника на жълтата кола, то апаратът трябва задължително да мине на метрологична проверка и да се види дали всичко е наред. „В правомощията на лицензирания превозвач е определянето на цените“, припомни браншовикът. Ако до 10 дни не стане това, то няма да можем да спазим законно установения срок“, допълни Комитов.

Той припомни, че отдавна в бранша се постъпва командно-административно с минимални, максимални цени и първоначалните такси. „Затова искат не искат фирмите ще трябва да въведат новите стартови такси, които ще са различни за дневната и нощната тарифа“, каза още той.

Такситата в Хасково са поскъпнали с между 50 ст. и левче на курс при различните фирми за година. При повечето компании първоначалната такса е вдигната от 1,10 на 1,35 лв. Дневната стойност за километър е поскъпнала от 80 ст. до 95 ст., а нощната е вече 1,05 лв. Цената за минута престой е скочила с 15 до 30 ст.

В Пловдив возят на сегашните цени от 2 г. съобщи за “Монитор“ Димитър Паскалев, член на Националния таксиметров синдикат. Той уточни, че срокът за повишаване на първоначалната такса с оглед изискванията на закона, е тримесечен.

"С колко ще бъде повишена цената зависи от решение на ОбС. Според закона трябва да бъде 2-3 пъти от цената на километър, но решението се взима от съветниците", каза той. По думите му в момента такситата от различните фирми в Пловдив карат почти на една и съща първоначална цена - 0,99 лв. Дневната тарифа е 0,82 лв, а нощната - 0,92 лв. Престоят е 0,20 лв. Във Велико Търново такситата за последно вдигнаха цените си преди около три години. Дневната тарифа е 0,99 ст., нощната - 1,29 лв. Първоначалната такса е 1 лв. В Добрич цената на километър през деня е 1 лв., нощната е 1,20 лв. 1,50 лв. е първоначалната такса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари