Тайна формула на НАП лови измами на фирмите

0
Всяка втора проверена фирма крие ДДС
Всяка втора проверена фирма крие ДДС

Служителите на Националната агенция за приходите са проверили до момента над 4 хиляди фирми, за които са предполагали, че лъжат за наличието на подозрително големи стокови запаси.

Данъчните прилагат тайна формула, с чиято помощ залавя данъчни нарушители в зависимост от съотношението на материалните запаси към обема на продажбите. Софтуерът директно посочва имена на фирми, които декларират, че държат големи складови запаси, а продажбите им са в пъти по-малки.

Това каза за Росен Бъчваров, говорител на НАП, съобщи banker.bg.

Анализ на риска, направен от  данъчните показал, че при определено съотношение на материалните запаси и продажбите възниква съмнение, че част от декларираното отдавна е продадено без документи, а също и без платен ДДС и фирмен данък. На всички рискови фирми още в края на миналата година са изпратени писма, с които им е даден едномесечен срок да извършат доброволна корекция, допълват от приходната агенция.

Проверките са започнали  в началото на тази година. „В около 60% от проверените фирми декларираните стокови запаси не съответстват на наличните. Това означава, че крият ДДС и корпоративен данък“, обясни Бъчваров.

Инспекторите  стигнали до фризьорка -  едноличен търговец, която трета година обявявала, че къта помади за над 45 000 лв. Най-често драстични разминавания имало при фирми, които търгуват с мобилни телефони и битова техника, затова данъчните се канят да започнат проверките оттам. Те ще броят реалните наличности в складовете и ще ги съпоставят с отчетите и с обема на продажбите, издадоха инспектори.

Предвижда се данъчните да влязат в над 13 000 дружества, в чиито баланси за 2017 г. имало материални запаси, несъразмерни на приходите от продажби, съобщиха официално от НАП. Инвентаризация на място в складовете установява точните бройки.

Какво следва, когато данъчните не открият в складовете декларираните стокови наличности, попитахме НАП.

От там ни отговориха, че първата реакция на собствениците на тези фирми е да вземат стока „под наем“, само за проверката, за да излъжат данъчните. Един търговец дори проявил „геройство“ като докарал цял камион памперси – помощ от приятел. Бирниците обаче имали методика, с която лесно ловят  тази вече верижна измама.

В повечето случаи провинилите се предлагали сами изход – да бракуват фиктивно липсващите количества. По закон при това действие обаче те  следва да начисляват и да плащат укритото ДДС.

Продължава и контролната кампания на данъчните спрямо фирми с големи касови наличности. Година след началото на проверките наличните суми в касите на дружествата са намалели с над 5 млрд. лв., а приходите от данък дивидент се увеличиха със 150 млн. лв. При внезапни проверки били открити наличности в каса от 21 лв.,  но стойността  по отчет била 200 000 лв., а също  и внасяне на средства в деня преди инвентаризацията на касата и изтеглянето им на следващия ден. И на двете фирми, уличени в такива  нарушения  са назначени ревизии, които ще изследват приходи, разходи и отчети за 5 г. назад.

Материалните запаси имат голям фискален потенциал. Ще насочим в тази кампания голям ресурс, за да гарантираме спазването на закона. Основната ни цел е да стимулираме доброволното спазване на задълженията, коментира Бъчваров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари