СЗО: Вирусът на COVID-19 се предава на повече от 2 метра по въздух

1
Признаваме, че има все повече доказателства, че вирусът може да бъде по-опасен по въздушно-капков път
Признаваме, че има все повече доказателства, че вирусът може да бъде по-опасен по въздушно-капков път Видео: БНТ

Световната здравна организация потвърди, че вирусът на COVID-19 може да се предава по въздушно-капков път на повече от 2 метра.

Досега се приемаше, че частиците могат да прелетят най-много метър и половина.

През последните часове Съединените щати надхвърлиха 3 милиона случая на заразяване. Въпреки това президентът Доналд Тръмп официално задейства процедурата по напускане на СЗО, предава БНТ.

Два метра, два метра и половина. Новите изследвания сочат, че това е минималното разстояние, което могат да прелетят частиците на вируса. Досега СЗО беше на мнение, че по въздух COVID-19 е опасен на разстояние от около метър и 30.

"Признаваме, че има все повече доказателства, че вирусът може да бъде по-опасен по въздушно-капков път. Продължава проучването на това колко са големи частиците и какво разстояние могат да прелетят. Препоръчваме да се избягва стоенето в претъпкани затворени пространства. Не забравяйте и за носенето на маски", каза д-р Мария Ван Керков от СЗО.

Очаква се организацията да излезе с нови препоръки за оптималната дистанция, която хората трябва да спазват. Ще се наложи и по-голяма вентилация на закрити помещения и въвеждането на нов тип въздушни филтри. Очаква се и препоръка за употреба на UV-лампи.

От СЗО са категорични, че пандемията далеч не е отминала, а напротив - в момента се ускорява. Само през уикенда са регистрирани 400 000 нови случая.

През последното денонощие в Съединените щати новите заразени са 60 хиляди, с което общият им брой надхвърли 3 млн. Въпреки това, Доналд Тръмп официално задейства процедурата по напускане на СЗО. Решение, което опонентите му определиха като опасно, което остава Америка сама, във време на здравна криза.

Напускането на организацията, обаче, е процес, който трае около година - време, в което не е изключено в Белия дом да влезе нов президент, с нова визия по въпроса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари