СЗО подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка

0
Все повече държави регистрират първи случаи на болни
Все повече държави регистрират първи случаи на болни Снимка: Ройтерс

Все повече държави регистрират първи случаи на болни

СЗО подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, предаде Ройтерс, като цитира Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал.

Работната теория на СЗО, основаваща се на идентифицираните случаи е, че заразата се предава чрез сексуални контакти, заяви Хейман, който председателстваше среща за заразата вчера, предава БТА.

Маймунската шарка е заразна болест, която обикновено протича в лека форма и е ендемична в части от Западна и Централна Африка. Тя се предава чрез близък контакт, което означава, че борбата с нея е относително лесна чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъдат открити нови случаи. Според учените появата ѝ в 11 страни, където тя не е ендемична, е силно необичайно. Вече има над 100 потвърдени или предполагаеми случаи, повечето от тях в Европа.

Очаква се експертите да предоставят нови указания на страните през идните дни. Представители на здравните власти в няколко страни предупредиха, че случаите може да нараснат още през лятото.

Хейман заяви, че СЗО е свикала среща за маймунската шарка "поради спешния характер на ситуацията". Комисията обаче не е групата, която може да предложи обявяване на извънредна здравна ситуация от международно значение. Вместо това комисията от експерти, заседавали по видеовръзка, са обсъдили какво трябва да се проучи и съобщи на международната общественост за разпространението на болестта, включително и дали има асимптоматични случаи и кои са най-изложените на риск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Нели КОЛЕВА
    Доклкото сме информирани-''новата,маймунска шарка" се разпространява в ендемични райони-Зап. и Центр.Африка-от СЗО се препоръчва да се спазват мерки-самоизолация и хигиена..Защо ли и прилича на препоръките на СЗО и за КОВИД? Уведомяват ни,че се свиква среща, ''поради спешният характер на ситуацията".Това ми напомня на предупреждението на един благодетел-Б. Гейтс за ''невиждана и смъртоносна епидемия.''Остава ни само да гадаем-какво ли ни очаква следващите месеци и години -кой печели от това?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари