СЗО: Пандемията от COVID-19 е можело да се избегне

0
Пандемията от Covid-19 е била предотвратимо бедствие, което е можело да не струва милиони човешки животи, ако светът е реагирал по-бързо и адекватно
Пандемията от Covid-19 е била предотвратимо бедствие, което е можело да не струва милиони човешки животи, ако светът е реагирал по-бързо и адекватно

Пандемията от Covid-19 е била предотвратимо бедствие, което е можело да не струва милиони човешки животи, ако светът е реагирал по-бързо и адекватно

Това твърди независим панел на високо ниво, критикуващ световните лидери и призоваващ за големи промени, за да се сложи край и да се гарантира, че няма да се повтори.

Докладът на панела, председателстван от бившия премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и Елън Джонсън Сърлийф, бивш президент на Либерия, открива „слаби звена във всяка точка на веригата“, съобщава „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

В него се казва, че подготовката е била непоследователна и недофинансирана, системата за предупреждение твърде бавна и твърде мека, а Световната здравна организация с недостатъчно мощни действия. Той заключава, че реакцията е влошила неравенствата. „Липсва глобално политическо ръководство“, се казва в доклада.

Кларк описа февруари 2020 г. като „месец на изгубена възможност за предотвратяване на пандемията, тъй като толкова много страни избраха да изчакат и да видят какво ще стане“.

„В някои страни бяха предприети действия, едва когато леглата в отделенията за интензивно лечение започнаха да се пълнят“, каза тя. „И тогава вече беше твърде късно да се предотврати въздействието на пандемията. В световен мащаб здравните работници бяха тествани до своя предел и процентите на инфекция, заболявания и смърт се повишиха и продължават да се покачват“.

Сърлийф каза: „Ситуацията, в която се намираме днес, можеше да бъде предотвратена. Избухването на новия патоген, Sars CoV-2, се превърна в катастрофална пандемия, която до момента уби повече от 3,25 милиона души и продължава да застрашава живота и поминъка по целия свят. Това се дължи на безброй неуспехи, пропуски и закъснения в готовността и реакцията. Това отчасти се дължи и на неуспеха да се поучим от миналото."

„Трябва да се предприемат спешни действия“, каза още тя. „Има много доклади за предишни здравни кризи, които включват разумни препоръки. Но те седят и събират прах в мазетата на ООН и на правителствените рафтове... Нашият доклад показва, че повечето страни по света просто не са били подготвени за пандемия."

Докладът е поръчан от генералния директор на СЗО по инициатива на държавите-членки, които призоваха Световната здравна асамблея през май миналата година за безпристрастен преглед на случилото се и на това, което може да се научи от пандемията.

Панелът призовава за радикални общи промени от държавните глави, които да са свързани с подготовката за пандемия, като се гарантират финансовите средства и инструментите, необходими на света. Те искат по-бързо движеща се, по-добре финансирана СЗО. А в момента искат ангажимент от лидерите на богатите страни за доставка на ваксини за останалия свят.

В доклада се казва, че китайците са открили и идентифицирали новия вирус незабавно, когато той се е появил в края на 2019 г. и са отправили предупреждения, на които е трябвало да се обърне внимание.

„Когато погледнем назад към този период в края на декември 2019 г., клиницистите в Ухан са действали бързо, разпознавайки в група от случаи на пневмония, случаи, които не са били нормални“, каза Сърлийф.

От Ухан е било изпратено предупреждение за потенциално нов вирус, което „е било разпространено бързо от съседните райони, страни, медиите - на онлайн сайт за докладване на заболявания - и от СЗО, каза тя. „Но тогава системите, които трябваше да реагират и да отговорят на това предупреждение, бяха твърде бавни. Системата за предупреждение не работи с достатъчна скорост, когато е изправена пред бързо движещ се респираторен патоген."

СЗО „е възпрепятствана и не е подпомагана от международните здравни разпоредби и процедури“, каза Кларк. Регламентите, които указват кога СЗО може да обяви извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, бяха приети през 2007 г. Те обвързват СЗО с поверителност и проверка, предотвратявайки бързи действия, и забраняват на страните да затварят границите си за търговия по недоказано съществени причини.

Всеки ден е бил от значение, заяви комисията, която смята, че извънредната ситуация е могла да бъде обявена до 22 януари, вместо до 30 януари, както се случи.

По време на „изгубения месец“ февруари страните е трябвало да се подготвят. Някои са го направили и са страдали много по-малко от тези, които не са. „Страните с амбиция агресивно да ограничат и спрат разпространението, когато и където и да се случи, показаха, че това е възможно“, се казва в доклада.

Някои страни „обезцениха и развенчаха“ науката, отричайки тежестта на заболяването. „Това имаше смъртоносни последици“, каза Кларк. „То се усложни от липсата на глобално лидерство и координация по геополитическото напрежение и национализма, което отслабва многостранната система, действаща, за да запази света в безопасност.“

Докладът препоръчва създаването на „глобален съвет за заплахите за здравето“, който да се ръководи от държавни глави, за да се следи за заплахите от пандемии и да се осигурят колективни действия. Той призовава за специална сесия на Общото събрание на ООН по-късно тази година, за да се съгласува политическа декларация. СЗО трябва да има повече правомощия и повече финансиране, а нейните регионални директори и генерален директор трябва да служат само за един мандат от седем години.

Панелът е „дълбоко загрижен и разтревожен“ от настоящите високи нива на предаване на вируса и появата на варианти. Всяка държава трябва да предприеме необходимите мерки за ограничаване на разпространението, се казва в доклада. Страните с високи доходи с достатъчно ваксини, поръчани за собствени нужди, трябва да се ангажират да предоставят най-малко 1 млрд. дози до 1 септември на Covax, подкрепената от ООН инициатива за получаване на ваксини в 92 държави с ниски и средни доходи, и над 2 млрд. дози до средата на 2022 г.

Страните от Г-7 трябва да осигурят 60% от 19 млрд. долара, необходими за ваксини, терапевтични средства, тестове и укрепване на здравните системи, а останалите трябва да се осигурят от Г-20 и други държави с високи доходи. СЗО и Световната търговска организация трябва да обединят страните производители на ваксини и самите производители, за да помогнат за увеличаване на производството по целия свят - и ако това не се случи, трябва да влезе в сила освобождаването от патент, което страните със средни доходи поискаха и САЩ подкрепиха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари