СЗО: Омикрон вълната все още не е достигнала пика си в много държави

0
"Този вирус е опасен", предупреди отново генералният директор на СЗО
"Този вирус е опасен", предупреди отново генералният директор на СЗО Снимка: ЕРА/БГНЕС

Много държави все още не са достигнали пика на вълната на силно заразния коронавирусен вариант Омикрон и наложените ограничения за овладяване на разпространението му трябва да бъдат облекчавани постепенно

Това казаха днес експерти от Световната здравна организация (СЗО), предадоха Ройтерс и БТА. 

"Призоваваме за предпазливост, защото много държави все още не са достигнали пика на вълната на варианта Омикрон. Много страни имат ниски нива на ваксинация на представителите на най-уязвимите групи от населението си", каза на онлайн брифинг Мария ван Керхов.

"Затова сега не е време да вдигаме всички ограничения едновременно. Винаги сме призовавали да бъдем много предпазливи във въвеждането на мерки, както и в тяхното постепенно вдигане, една по една. Защото вирусът е много динамичен", обобщи експертката от СЗО.

На същия брифинг, ръководителят на отдела на базираната в Женева организация за извънредните ситуации Майк Райън призова държавите да съставят планове на собствения си път за излизане от пандемията и да не следват сляпо други страни в облекчаването на мерките. Той изрази опасения, че политическият натиск може да принуди някои държави да отворят икономиката си преждевременно, което да доведе до ненужен допълнителен брой заразени и починали от заразата.

"Смятам, че това е фаза на преход за много държави и не всички страни са в еднаква ситуация. Онези държави, които вземат решение за по-голямо отваряне, трябва също да са сигурни, че имат възможността да върнат мерките с одобрението на обществото, ако това стане необходимо. Затова, ако отворим вратите бързо, трябва да сме напълно способни да ги затворим също толкова бързо", каза представителят на здравната агенция на ООН.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и Мария Ван Керхов изразиха също безпокойство за продължаващия ръст на смъртните случаи от КОВИД-19 в някои държави.

"Би било преждевременно, която и да било страна да се предаде или да обяви победа над пандемията", предупреди Тедрос. Той подчерта, цитиран от Франс прес, че "повече заразени означават повече смъртни случаи".

"Обезпокоени сме, че в някои страни се наложи виждането, че поради ваксините и високата заразност на Омикрон, както и по-лекото протичане на болестта при него, предотвратяването на разпространението на заразата вече няма да е възможно. Нищо подобно не може да бъде по-далеч от истината", каза Тедрос.

"Този вирус е опасен", предупреди отново генералният директор на СЗО, който не спира да повтаря това послание от появата на варианта Омикрон.

"Ние не искаме от никоя държава да наложи отново локдаун. Призоваваме обаче всички страни да защитят своето население, използвайки всички налични инструменти, а не само ваксините", каза Тедрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари