СЗО: Нов мрачен рекорд. Иде ли втората вълна?

1
През уикенда рекордни стойност отбелязаха например Южна Африка, Индия  и България
През уикенда рекордни стойност отбелязаха например Южна Африка, Индия и България

Пандемията се развива динамично, ако съдим от последните данни, публикувани от Световната здравна организация (СЗО)

Според нейния доклад от събота (4 юли), в рамките на 24 часа по света са регистрирани над 212 300 нови случаи на инфекция. Това е нов мрачен рекорд. Особено силно засегнати са САЩ и Бразилия. Над 53 000 са новозаразените за денонощие в САЩ и над 48 000 - в Бразилия, съобщава Дойче Веле 

Близо 11 милиона заразени по света

Според данни на СЗО, общият брой на регистрираните случаи на зараза с новия коронавирус по света е 10,9 милиона. Жертвите на новата болест Ковид-19 са общо над половин милион - 523 011. Най-много инфекции дотук са регистрирани в САЩ - общо 2 724 433, в Бразилия - 1 496 858, и в Русия - 674 515. В Европа най-тежко засегната от пандемията е Великобритания. Там броят на заразените достигна 284 280.

Даните на СЗО се различават от тези на американския университет "Джонс Хопкинс". Причината се крие в различните методи на събиране на данните. Според данните на "Джонс Хопкинс" от днес (5 юли), общият брой на регистрираните зарази по света е почти 11,3 милиона. А жертвите дотук са 531 515.

От СЗО предупреждават, че пандемията продължава да се развива динамично. Все повече страни регистрираха тези дни рекорден брой случаи на новозаразени. През уикенда рекордни стойност отбелязаха например Южна Африка, Индия, а и България.

В Германия инфекциите са сравнително малко

За разлика от тези страни, Германия може да се похвали със сравнително нисък брой нови инфекции. Според института "Роберт Кох", през последното денонощие в Германия са били регистрирани 239 нови случая на зараза с новия коронавирус. В България в събота (4 юли) сутринта бе съобщено за рекордния брой 182 новозаразени за денонощие, а в неделя (5 юли) стана ясно, че през последните 24 часа са били регистрирани 180 нови случаи на коронавирус. Същевременно премиерът Бойко Борисов обяви, че мерките няма да се затягат през лятото. По неговите думи, всеки може да се пази сам.

Според СЗО, покачващият се брой на новозаразените все пак не означава настъпването на втора вълна. По-скоро става дума за втора кулминация на първата вълна. В страните с покачващ се брой на случаите вирусът просто не е бил контролиран достатъчно добре. На този фон спазването на хигиенните мерки, социалната дистанция и изолацията на заразените са изключително важни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари