СЗО: Много малко от здравните работници в България са ваксинирани

0
"В условията на "приливна вълна на Омикрон" и "при все още широко разпространения на изток Делта" сега "не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на Covid-19", каза Ханс Клуге
"В условията на "приливна вълна на Омикрон" и "при все още широко разпространения на изток Делта" сега "не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на Covid-19", каза Ханс Клуге Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският офис на СЗО призова за увеличаване на усилията за ваксиниране в Източна Европа, като предупреди, че "приливната вълна" на вируса Омикрон се насочва на изток и „сега не е моментът за отмяна на мерките“

Регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици случаите на Covid-19 са се увеличили повече от два пъти в шест държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна, предаде БГНЕС. 

"Както се очакваше, вълната от Омикрон се движи на изток. Десет източни държави-членки вече са открили този вариант", каза Клуге.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Клуге изрази съжаление, че в някои части на региона прилагането на ваксините все още е сравнително бавно. По-малко от 40% от хората над 60 години са завършили серията ваксини в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан. Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина за Covid-19.

"Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината, и да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни", заяви Клуге.

Той подчерта, че в условията на "приливна вълна на Омикрон" и "при все още широко разпространения на изток Делта" сега "не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на Covid-19".

Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите“, добави Клуге.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Бустер за антиваксъри
    Ха ха ха, гледам антиваксърите пак са се гъзирали. Все мечтаят, че ваксинираните ще се затрият пък то става обратното. И понеже не могат все още да асимилират връзката, ровят из фейса, пият белина за здраве и по стара традиция викат "Булгар, Булгар".
  • 2
    4
    daskal
    Нормално е. Все пак са здравни работници и са наясно с много неща около ваксините и ваксинирането.
  • 3
    3
    Цанко,
    Ми напраскай си десет дози наведнъж, бе, да не прихванеш от китайските сополи! И си прав – ще търпите да ви бодат с експерименталки (който оцелее – оцелее, майната му!) точно, защото сте такива – наивни, прости, лековерни Ганьовци! Жална ви майка! Дет' се казва: колкото повече ваксъри – толкова по-малко ваксъри!
  • -3
    2
    Цанко Керчев
    ПроЗт народ - малко ваксинирани! Докато има такива дето викат на проблема "аре у лево!" Така ще е! Ще търпим, защото сме си такива - ганьовци. Жална ни майка.
  • 7
    1
    Аре у лево!
    Бе що не вземете да се ебете майките, алчни изроди от СЗО? Да не би да сте забъркали нови мъзгочи, дето им викате *ваксини*, които вече не убиват, не осакатяват, не разболяват или не скопяват?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари