СЗО: Малко вероятно е Омикрон да е създаден изкуствено

0
Коментирайки предположенията на експертите, че щамът Омикрон може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това "е имало много спекулации дори за самия COVID-19"
Коментирайки предположенията на експертите, че щамът Омикрон може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това "е имало много спекулации дори за самия COVID-19" Снимка: iStock

"Предположението, че щамът на коронавируса Омикрон може да е създаден изкуствено, за да се преодолее пандемията, не е подкрепено с конкретни данни"

Това заяви Мелита Вуйнович, специален представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия, предаде  dariknews.bg

Коментирайки предположенията на експертите, че щамът Омикрон може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това "е имало много спекулации дори за самия COVID-19".

"Много се съмнявам, че това експертно становище се основава на конкретни данни", подчерта Вуйнович. "Провеждат се много научни изследвания. Но няма данни някой да е създал нещо изкуствено. В момента науката работи върху това да създаде ваксина, която да предпазва. Но да се създаде вирус, който да пътува и да се движи толкова свободно, никой учен дори не обмисля сериозно. Това е по-скоро мит или градска легенда, които винаги се появяват, когато в света се случи нещо тежко. Но няма научна обосновка за това."

Вуйнович изтъкна, че през октомври миналата година СЗО е създала стратегическа група (Научно-консултативна група по нововъзникващи опасни патогени - SAGO) от експерти от цял свят, която да разглежда произхода и еволюцията на самия вирус.

"Досега тази стратегическа група се е събирала седем пъти и се обсъждат всички възможности", добави тя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари