СЗО: COVID-19 ще удари САЩ по-силно от Европа

2
Заразени са близо 50 000 души, а починалите са над 600
Заразени са близо 50 000 души, а починалите са над 600 Видео: NOVA

Все по-тревожно става разпространението на коронавируса в САЩ. Починалите там са вече 600, а потвърдените случаи на заразени са близо 50 000.

Засегнати са всички щати. Най-тежко е положението в Ню Йорк, където заразените са над 25 000, а починалите  - 210. Високото ниво на заразяване означава, че епидемията може да достигне връхната си точка в рамките на 2-3 седмици, което е по-рано от очакваното досега.

Числата са поразяващи. Имаме 15 000 потвърдени случаи само в Ню Йорк, това са 58 % от всички случаи в щата. Това означава, че сме епицентърът на заразата“, заяви кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио, предава NOVA.

Засега Доналд Тръмп няма намерение да въвежда национална карантина. И не само това. Той дори иска да облекчи съвсем скоро ограниченията за бизнеса, като все пак признава, че мерките ще продължат по-дълго от първоначалните 15 дни, които изтичат в началото на следващата седмица.

Целта е да облекчим мерките и да отворим нещата в много сектори на страната. Наближаваме края на историческата ни битка с невидимия враг, която, въпреки че ще продължи още малко, ние печелим. Както казах по-рано, надявам се, че това може да стане до Великден“, заяви президентът на САЩ.

Жителите на Ню Йорк се опитват да не се подават на паниката, но съзнават, че опасността е сериозна.

Не бих казала, че се притеснявам. Казвам на всички от семейството ми да си стоят вкъщи. Майка ми е на 80 и е под строг контрол. Обръщам се към всички, моля ви останете си вкъщи, не излизайте!“, каза Грейс Сардел, жителка на Ню Йорк.

Властите в Ню Йорк предупреждават, че скоро болниците ще бъдат претоварени с пациенти. Губернаторът на щата Ню Йорк вече заяви, че не достигат 30 000 апарата за изкуствено дишане. Единственият начин те да бъдат получени спешно е чрез федерална намеса, но засега Доналд Тръмп отказва да го направи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари